četrtek, 15. oktober 2015

Borka za življenjeTvoja sem, rodila sem se zate,
kaj, da storim, zahtevaš zame?

Večna ti Modrost,
Veličastvo, vzvišeno v slavi svoji,
dobrota dobra duši moji,
Bog – dobrota, bitje, visokost –
poglej na mojo nizkost;
danes ti ljubezen tako pesem vname:
kaj, da storim, zahtevaš zame.

Tvoja sem, saj si ustvaril ti me,
tvoja, saj si odrešil ti me,
tvoja, saj si trpel ti me,
tvoja, saj si poklical ti me,
tvoja, ker si čakal ti me,
tvoja, saj nisem izgubila se:
kaj, da storim, zahtevaš za me?To pesem je napisala sveta Terezija Avilska, imenovana tudi Terezija Velika. Velika zaradi del, ki jih je v življenju storila. Lahko rečemo, da je dobesedno izpolnila besede apostola Jakoba, da je »mrtva vera brez del« (Jak 2,26). In kaj je Terezija takega storila? Načrtno samo to, da bo prenovila redovniški red, kateremu je pripadala. Bila je velika reformatorka. Sicer ni želela reformirati cel svet, temveč samo tisto skromno okolico in družbo, v kateri je živela – red karmeličank.

Toda njeni spisi, ki so se ohranili, reformirajo vsakega, kdor si jih upa prebrati. Zakaj se ne bi upali tega brati? Ker celo iz njenih del, napisanih skoraj pred 600 leti veje njen španski temperament, njena zagnanost, kako brez dlake na jeziku okrca vse tisto, kar nas ovira na poti do popolnosti. Obenem pa nas z milino ženske, matere, učiteljice tolaži, vabi in spodbuja.

Zaradi moškega šovinizem in aktivnosti sufražetk so se vloge v modernem svetu zamenjale, vse se je postavilo na glavo in zato marsikatera stvar preprosto ne gre več naprej. Zato je učenje Terezija Avilske, nočna mora vsakega privilegija, vsakega šovinizma, vsakega feminizma, ker je nasprotje moderni psihologiji, katera uči, da so za vse krivi drugi. Terezija Avilska pa nas nsprotno uči, da ima vsak svojo vlogo na svetu, ki je odvisna, kakšen se rodi in kje se rodi. Pomoč pri izpolnjevanju življenje vloge pa lahko najdemo samo v veri v Boga. Vera premaguje determinizma, kalupe, v katere nas želi spraviti moderna psihologija.

Terezija Avilska se je borila proti privilegijem, borila se je zato, da bi njen red živel, tako, kakor je zanj to predpisano. Borila se je proti sebičnim željam posameznikov, kateri so hoteli prevladati nad drugimi in da bi se vsi podredili edinemu pravičnemu in resničnemu Kralju, našemu Odrešeniku Jezusu Kristusu. Na njeno priprošnjo se lahko borimo tudi mi. Na njeno priprošnjo bomo zmagovali, kakor je zmagovala ona in živeli svojemu stanu in življenju primerno.

Sveta Terezija Avilska, izprosi nam milost, da bomo mogli razumeti, da se moramo tudi s težkimi situacijami in neizogibnimi ovirami potrpežljivo soočiti in se prepustiti Jezusu. Tudi nesrečni trenutki imajo svoj pomen. In po nežnosti, Gospoda Jezusa Kristusa, bomo iz njih deležni nečesa dobrega. Amen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar