sobota, 19. marec 2016

Pravičnost in usmiljenje


O kako čudovita pravičnost in usmiljenje žuborita iz zgleda svetega Jožefa, ki ga danes slavimo in častimo. Ali se sploh zavedamo, da brez svetega Jožefa, danes ne bi bili tukaj zbrani?

Njegova pravičnost je kriva, da smo danes tukaj zbrani, kajti »proti upanju je upal in veroval«. Hotel je izpolniti postavo, zavedal se je, da je Marijino stanje nosečnosti pred poroko proti postavno. Pravičnost je zelo nehvaležna krepost. Težko je biti pravičen, ker če si pravičen moraš biti pravičen do vseh. Zato je sveti Jožef zatočišče za vse, ki si želijo biti pravični, ki morajo biti pravični, do vseh v vseh okoliščinah. A če to resno vzameš, kakor sveti Jožef, boš v brezupni situaciji upal, to je molil in veroval.

Vera pa je ljubezen in ljubezen do Marije ga je silila v premišljevanje, to je v molitev. »Ko pa je to premišljeval, glej se mu prikaže v spanju Gospodov angel.« Ker je bil Jožef pravičen, ker je želel izpolniti svojo versko in družbeno dolžnost, se ga je Bog usmilil in mu poslal angela, ki je vse razjasnil. In tako je lahko Jožef izkazal usmiljenje do Marije in posledično do vseh nas, ki smo danes tukaj zbrani. Sveti Jožef je resnično Jezusov rednik in Jezusov varuh, saj je za Jezusa poskrbel že ko je bil v Marijinem trebuhu.


Sveti Jožef, bodi nam v pomoč, ko se bomo trudili za pravičnost v vsakdanjih situacijah. Bodi usmiljen z nami, kakor si bil do Marije, ter nam izprosi vso potrebno Božjo pomoč, usmiljenje in blagoslov, da bomo lahko tudi mi usmiljeni, in da nam bo lahko nebeški Oče, po Jezusu Kristusu svojem Sinu, ki v občestvu Svetega Duha, živi in kraljuje lahko nekoč dejal: »Jaz mu bom oče, on mi bo sin.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar