četrtek, 26. maj 2016

Jezusova metoda


Današnji praznik nas vabi, da se ozremo ne samo na to, kaj Jezus uči, kaj dela, temveč da se ozremo na Jezusovo metodo, ki ji lahko rečemo tudi Božanska metoda in se skriva v stavku današnjega evangelija: da je »vzel tistih pet hlebov in dve ribi se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil in dajal učencem.«

Vsak izmed nas ima nekaj, bodisi otipljivo, bodisi neotipljivo, kot je to na primer naša dobra volja, talenti, sposobnosti. Ne smemo se ozirati na to, česar nimamo, kar pogrešamo, temveč to, kar imamo. To kar imamo je »tistih pet hlebov in dve ribi,« ter iz tega Boga naredi čudež. Ko se zavemo, kaj imamo se ozremo v nebo, ter blagoslovimo. Blagoslov pomeni hvalo oz. zahvalo. Ko blagoslavljamo v bistvu pravimo: »slavljen bodi Bog Najvišji.« Iz zahvale te zahvale, iz te hvalnice prihaja blagoslov, čudež. Ter nato to razlomimo in razdelimo.

Naši talenti in sposobnosti niso zato, da bi v njih sebično uživamo, temveč, da jih delimo, saj tudi Jezus svojega dragocenega življenja in božanstva ni sebično zadržal zase, temveč se je za nas daroval na lesu križa in ga še danes, pri vsaki sveti maši daruje na oltarju: »To je moje telo, ki se daje za vas.« Ter iz tega telesa vsak dan prejemamo milost za milostjo. Že dva tisoč let.

Današnji praznik je torej praznik, ko naj bi se vernik spomnil, kaj vse ima, s čim vse je obdarjen, da bi lahko sodeloval z Božjo milostjo in bil tako blagoslov ne samo sebi, temveč celotni skupnosti. Saj ko nekdo daruje za sveto mašo, od te svete maše nima koristi samo darovalec, temveč vsi ki so prisotni in to celo Bog, saj mu tako omogočimo, da nam da največ kar lahko: svoje telo, svoje življenje, svojo ljubezen in usmiljenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar