nedelja, 01. maj 2016

vera = poslušnost


Prejšnji mesec se mi je dogodila situacija, ki se povprečnemu župniku dogodi enkrat na 1000 let. Ker nisem vedel kako ukrepati, sem poklical dekana, kateremu se to dogaja enkrat na 10 let. Se pravi ima več izkušenj. Če tega ne bi storil, bi pacal nekaj po svoje in rezultat ne bi bil zadovoljiv. Nekaj podobnega se je dogodilo Antiohijcem iz današnjega prvega berila, ker niso vedeli odgovora, so vprašanje poslali: »k apostolom in starešinam v Jeruzalem,« kar je ekvivalentno današnjemu Rimu.

Antiohijci in jaz smo bili poslušni, ker smo želeli ravnati v skladu z zapovedmi naše veroizpovedi, ker »Če me kdo ljubi, se bo držal moje zapovedi.« Ker Jezusa ljubimo, smo mu poslušni. Pa ne samo Jezusu, temveč tudi Cerkvi, ker smo katoličani in verujemo, da nam Bog po Cerkvi razodeva svojo voljo. Kajti kdor ne veruje, ne ljubi in »Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih zapovedi.« Izpolnjevanju zapovedi pa pravimo vera, kar je poslušnost.

Tudi Jožef je bil poslušen. Najprej Mojzesovi postavi: ker Marije ni hotel osramotiti, jo je hotel odsloviti. Toda ker je Marijo ljubil, ga je angel potolažil kako je s to stvarjo. Nato je bil Jožef še enkrat poslušen, ter je Marijo in Jezusa spravil v Egipt, da bi ju obvaroval. Zgled svetega Jožefa je zgled poslušnosti. In kdor bo poslušen, bo tudi veren, ter avtomatično tudi ponižen.

Za vero, se ni treba dodatno poniževati. Dovolj je, da je vernik poslušen. In kdor bo poslušen ga bo razsvetljevalo »Božje veličastvo in njegov svetilnik je Jagnje.« Ponižnost je svetilnik, poslušnost pa luč, ki nas razsvetljuje. Saj se bomo v primeru dvoma, stiske, negotovosti, v molitvi in prošnji obrnili na Cerkev, na Jezusa. On nas bo potolažil s Svetim Duhom, ki »vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar