nedelja, 29. maj 2016

Zakaj sploh verujem?


Ste si kdaj zastavili vprašanje: zakaj sploh verujem? To vprašanje si zadnje čase večkrat zastavim in odgovor se skriva v ravnanju stotnika iz današnjega evangelija. To da ima »rad naš narod in shodnico nam je sezidal,« ni pravilni odgovor. To, da ima nekdo rad nekaj, kar je povezano z Bogom, recimo temu Cerkev je posledica verovanja. Težko je verovati v Jezusa in obenem izključiti Cerkev. To je kot da bi nekdo imel rad svojo ženo, ne mara pa njenega kuhanja. Težko bo z njo preživel dolgo let.

Vzrok stotnikovega verovanja izvemo iz njegovega ravnanja iz tega, da je »imel na smrt bolnega služabnika, ki mu je bil zelo drag.« Vsi svetniki, pri šmarnicah spoznavamo npr. sveto Terezijo Deteta Jezusa so imeli ljudi zelo radi. Kakor stotnik, so tudi svetniki sprejemali različne oblike ponižnosti in včasih tudi trpljenja, da bi rešili vsaj eno dušo. Tako se je tudi stotnik ponižal: »Gospod, ne trudi se, saj nisem vreden, da prideš pod mojo streho.« Rad bi rešil svojega dragega služabnika, a obenem se ne čuti vrednega, da bi Jezus prišel pod njegovo streho, zato je k Jezusu »poslal prijatelje s sporočilom.«

Vendar tukaj se skriva tisti evangeljski paradoks. Stotnik ni sezidal shodnice samo zato, ker je imel rad Judovski narod, temveč, ker je imel rad Boga. Zato tudi Pavel pravi: »Si mar prizadevam, da bi bil všeč ljudem?« Tisti, ki se trudi biti všečen ljudem, ne veruje v Boga, temveč v ljudi. Njim se želi prikupiti. Tisti, ki pa veruje v Boga, mu želi ugoditi tudi s tem, da ima rad ljudi. Tudi Salomon je zelo veroval, toda iz te vere je prosil Boga: »izpolni za kar te bo tujec goreče prosil, da bomo vsi narodi na zemlji spoznali tvoje ime.« Salomon prosim, naj Bog izpolni prošnje, ne zaradi tistega tujca, temveč zato, da bo tujec spoznal in slavil Boga.

Vzrok našega verovanja je lahko samo Bog. Zaradi Boga pa delamo lepe in dobre stvari. Zaradi Boga imamo radi svoje bližnje, kakor sami sebe. Ker: »ko bi hotel biti všeč še ljudem, ne bi bil Kristusov služabnik.« In če je stotnik poskrbel za svojega bolnega služabnika, mar mislite, da Bog ne bo hotel poskrbeti za svojega služabnika? Zopet: odgovor je vprašanje: zakaj verujem?

Ni komentarjev:

Objavite komentar