sreda, 29. junij 2016

Kdo sem?


»Kaj pa vi pravite, kdo sem?« danes sprašuje Jezus svoje učence, se pravi tudi nas. Kdo je Jezus? To je zelo bistveno vprašanje, ki si ga redkokdaj kdo postavi, ampak odgovor na to vprašanje nas oblikuje, saj iz tega odgovora vernik dobiva smisel svojega življenjskega poslanstva, svojo identiteto.

Apostola Peter in Pavel, sta bila apostola, Peter je bil prvi papež, Pavel eden izmed prvih škofov. Njuno poslanstvo se razodeva iz stavka: »Gospod pa mi je pomagal in mi dal moč, da bi se po meni oznanjevanje dopolnilo.« Oznanjevala sta vstajenje od mrtvih Jezusa Kristusa. Oznanjevala sta nauk evangelija. Oznanjevala sta, kako zelo Bog ljubi človeka in kaj vse je Bog pripravljen storiti za človeka in to največkrat po Bogu posvečenih osebah, saj smo vsi od njih odvisni, če želimo prejeti zakramente to je – Jezusa Kristusa, Božjega Sina, saj Jezus sam postavi Petru njegovo poslanstvo, oblast: »Dal ti bom ključe nebeškega kraljestvo in kar koli boš zavezal na zemlji bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.«

Jezus je »Kristus, Sin živega Boga.« On je tisti, ki daje oblast. Jezus je tisti, ki stoji ne samo za vsakim papežem, škofom in duhovnikom, temveč za vsakim vernim katoličanom, saj je On tisti, ki nam pomaga, tisti, ki nas »osvobaja iz vsakega hudega naklepa.« Toda če želimo biti svobodni, si moramo to svobodo želeti in samodejno pristopiti in prositi. On se ne želi vsiljevati nikomur, četudi pri tem trpi zaradi našega zavračanja.

Iz tega razloga, prostovoljnosti in svobode, ko so »Petra torej v ječi stražili, pa je Cerkev zanj neprenehoma k Bogu molila.« Cerkev je molila in prosila za svojega prvega papeža, ker se je dobro zavedala, da brez primernega orodja, preprosto ni usmiljenja in Odrešenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar