nedelja, 12. junij 2016

Recept za Zveličanje


Apostol Pavel ima včasih prav bedne izjave, kakor na primer današnja: »vemo da človeka ne opravičijo dela postave, ampak edino le vera v Jezusa Kristusa.« Če nas ne opravičijo dela postave čemu potem 10 božjih zapovedi, čemu Cerkev, škofija, župnija, pa verouk in oratorij, pa skavti, Karitas, ter kateheze za mlade in stare? Čemu liturgični predpisi, zapovedi, prepovedi itd.? Čemu, če »noben človek namreč ne bo opravičen po delih postave.« Apostol Pavel danes vrže v smetnjak vso cerkveno tradicijo in navade, vključno z razvadami, vse, kar je samo sebi namen.

Bog ne potrebuje postave, on je popolna dobrota. Postave se tudi ne držimo zaradi drugih, da bi drugi videli, kako pobožni in sveti smo. Zakaj, jaz bom odgovarjal za svoje grehe, drugi pa za svoje, zato pa jaz potrebujem postavo, jaz potrebujem Cerkev, ter njene tradicije, navade, zapovedi in prepovedi, ker moram jaz vedeti kaj dobro in kaj je zlo. Zakaj je grešnika v evangeliju mazilila, poljubljala in z lasmi brisala Jezusove noge? Zato, da bi drugi videli kako skesana je? Ne, temveč zaradi samo zaradi sebe in svoje vere.

Prerok Natan predstavlja postavo, ki opozarja kralja Davida: »Zakaj si zaničeval Gospodovo besedo, da si storil, kar je hudo v njegovih očeh?« Kralj David je za trenutek pozabil, da veruje v Gospoda. S tem, ko je pozabil verovati, je pozabil na vse milosti, ki mu jih je Gospod v življenju že izkazal. Vernik, ki ni hvaležen preprosto ni vernik. Če si hvaležen si zadovoljen s tistim, kar si in kar imaš in ti ta vera sama po sebi preprečuje, da bi storil kaj proti postavnega, proti Bogu. Ker je postava, Cerkev brez vere nekaj najbolj bednega na tem svetu.

Zato ti lahko Cerkev naštete dejavnosti, toda brez vere je to tako, kakor da imaš najmodernejšo kuhinjo, toda če nimaš osnovnih živil, boš lačen. Zato Jezus pravi: »Tvoja vera te je rešila, pojdi v miru.« Postava, Cerkev, je zgolj pripomoček, da gradimo, poglabljamo svojo vero. Izpolnjevanje postave, te ne bo obvarovalo greha, ter zla. Toda brez postave, ne moreš vedeti, kaj je zate dobro ali kaj je zate zlo. Cerkev, postava samo uči, daje nasvete, priporočila, včasih tudi prepoveduje, kakor vsak dober starš. Ali pa se boš ti tega držal, pa je stvar tvoje vere.

Ni komentarjev:

Objavite komentar