nedelja, 24. julij 2016

Knjiga pritožb


Današnja Božja beseda je ena mojih najljubših. Govori namreč o svetem teženju. Pregovor pravi, da kdor dolgo časa godrnja dolgo časa živi. In ljudje imajo vedno ogromno razlogov, da godrnjajo in prosijo. Vprašanje pa je, kam naj naslovimo te svoje prošnje, če želimo biti uslišani.

Lahko gremo jokat in stokat na škofijo ali pa v župnijski urad. Toda v uradih bomo dobili smo obrazce, ki pa jih moramo sami nekam vložiti. Osnovni obrazec je molitev Oče naš. Toda ta obrazec lahko vložimo, to molitev lahko izliti samo pred tabernakljem. Kajti kdor išče najde in kdor trka se mu po odprlo. Tako tudi kruh najbrž ne bomo šli iskat v železnino in če bomo potrebovali bencin, ga ne bomo šli iskat v mlekarno. Za katoličana je vložišče za vse prošnje in težave – tabernakelj. Za katoličana je knjiga pritožb in pohval v tabernaklju.

In ne bojmo se gnjavit Boga, tudi Abraham ga je: »Ali boš res pogubil pravičnega s krivičnim … morebiti jih je v mestu petdeset pravičnih, mogoče pet in štirideset, mogoče štirideset.« In bil bi uslišan, ker ni gnjavil samo v lastni sebični blagor, temveč v blagor tistih desetih pravičnih. In če bi bilo v Sodomi in Gomori vsaj deset pravičnih bi veljala Božja beseda: »Ne bom jih pokončal zaradi teh desetih.«

Dragi bratje in sestre, vsi vemo, da tako v državi, kakor v Cerkvi, škofiji, župniji, v medsosedskih odnosih, v družinah marsikdaj ni tako kot si kdo predstavlja, da bi moralo biti. Toda če se iskreno vprašamo: koliko jih pravzaprav svoj bes, gnev, razočaranje izliva pred tabernakljem? Ker tisti, ki to stori je »obujen po veri v delovanje Boga.« Bog je in Bog deluje, toda nikakor se nam noče vsiljevati, ker nam dopušča našo svobodno voljo. Zaradi naše svobodne volje, pa ne pozabimo: »Če torej vi, ki ste hudobni, znate svojim otrokom dajati dobre darove, koliko bolj bo vaš Oče dal Svetega Duha, tistim, ki ga prosijo.« Prosite torej Boga, ki je v tabernaklju 24 ur na dan 365 dni na leto, izkoristite to možnost, dokler jo še imate.

Ni komentarjev:

Objavite komentar