nedelja, 25. september 2016

Brezskrbno življenje


Brezskrbno življenje, malo tu malo tam, lahkomiselno življenje – to je iluzija sodobnega potrošniškega sveta. Ki te ob predložitvi računa, stane ogromno, koristnega pa ni skoraj nič. Zato pravi prerok Amos:»gorje vam, lahkomiselni na Sionu, brezkrbneži na samarijski gori.«

Menim, da nisem edini, ko sem si domišljal, da je krščansko življenje, življenje brez skrbi. Tako nekaj na lahko, mimogrede. Toda hitro me je apostol Pavel soočil z resnico krščanskega življenja: »Bojuj dober boj vere.« Krščansko življenje je borba in borba ni hec, borba ni brez skrbi, nekaj na lahko, mimogrede. Borba je nekaj napornega. Še več, borba v krščanskem smislu je nenehno prizadevanje: »za pravičnost, za pobožnost, za vero, ljubezen, stanovitnost in krotkost.« In težko je vedno prav ravnati. Kajti težko je biti pravičen, ker boš vedno znova nekomu stopil na rep. Težko je biti pobožen, ker boš vedno znova nekomu povzročil slabo vest, težko je biti veren, težko gojiti ljubezen, ko je toliko jeznoritih ljudi na svetu, težko je biti stanoviten, saj se vse tako hitro spreminja in herojsko je biti krotak.

Tako vidimo, da je krščansko življenje borba in težko se je boriti sam, če nima vsaj kritega hrbta. Zato je tukaj Cerkev, s svojimi neskončnimi pravili, zapovedmi in prepovedmi. Celotna Cerkev se že dvatisoč let bori za evangeliji – veselo novico. Cerkev predstavlja Mojzesa in preroke, in Jezus nam v današnji priliki lepo pravi: »Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo.« Celotna Cerkev, celoten evangeliji, vse sloni na stebru poslušnosti. Zaradi poslušnosti je Jezus umrl na križu, prav tako apostoli, mnogi papeži, škofje, duhovniki, redovniki, redovnice, pa tudi verni laiki. In zaradi poslušnosti so bili mnogi že v tem življenju potolaženi, in v onem življenju bogato nagrajeni.

Ne bojmo se torej, dragi bratje in sestre, živeti krščansko življenje v vsej polnosti evangeljske resnice. Ne bojmo se borbe za pravičnost, pobožnost, vero, ljubezen, stanovitnost in krotkost. Ta borba ni samo v zunanjosti, politiki, gospodarstvu, temveč tudi v naši notranjosti, večkrat sami s seboj. In v tej borbi nismo sami. Imamo tako zemeljsko, kakor nebeško Cerkev, ki za nas moli, prosi in v kritičnih trenutkih celo pomaga.

Ni komentarjev:

Objavite komentar