nedelja, 18. september 2016

Majhen kuža - velik kuža


Majhen kuža gre lahko v veliko hiško. Velik kuža pa v majhno bolj težko. Majhnost nima problema z velikostjo, velikost pa ima z majhnostjo. In dokler se majhnost trudi biti majhna ni problema. Problem je, ko majhnosti ni več dovolj majhnost in poizkuša postati velika. Zato pravi Jezus, da »ne morete služiti Bogu in mamonu.«

Kdor služi mamonu je pohlepen. Pohlepnost je želja po velikosti. Ne samo v materialnem smislu. Pohlepen človek hlepi po oblasti, ukazovanju, manipuliranju. Pohlep se celo prikrade v ljubezen, takrat to imenujemo pohota. Pohota je kriva, da mož prevara ženo ali žena moža. Pohlep je tisti, ki uničuje družinske in medsosedske odnose, pa tudi odnose z Bogom. Ko Jezus pravi: »kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem,« pomeni to, da se hudič skriva v malenkostih in da za resnično srečo in blagor v človeškem življenju ni potrebno ne vem kakšno bogastvo, oblast in slava, temveč preprosto in majhno dejstvo: da ljubiš in si ljubljen. Mamon, to je pohlep zahteva še več in še več in ni nikoli zadovoljen. Če pa ljubiš Boga in si upaš biti ljubljen od Boga, pa praktično ne potrebuješ ničesar več.

Zato pravi apostol Pavel: »prosite, molite, posredujte in se zahvaljujte za vse ljudi, za kralje in za vse oblastnike v vsej pobožnosti in dostojanstvu, mirno in tiho.« Majhen človek je sposoben moliti, in prositi tudi za tiste, ki mu vladajo, ki ga opominjajo. Velik človek pa bo vedno poizkušal izpodriniti vladajoče in se postaviti na njihovo mesto, zaradi pohlepa, da bi ga ljudje videli, slavili in častili. To pa pripada samo Bogu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar