četrtek, 08. september 2016

Mali Šmaren

Bistvo dobrega kristjana je v njegovi majhnosti. Majhnost se stlači povsod, tudi v nebeško kraljestvo, medtem ko je velikost omejena. Tako pri številki konfekcije, kakor možnosti bivanja z drugimi. Zato pravi prerok Mihej o Betlehemu: »Majhen si med Judovimi tisočnijami, iz tebe mi izide on, ki naj vlada v Izraelu.«

In kdo je Betlehem? Betlehem je Otrok. Je žena. Je mati. Je Jezusova učenka. Betelehem je Marija. Poglejmo vse ostale Jezusove učence: prvi papež, pisci evangelijev, pisem, evangelizatorji mnogih celin, prvi misijonarji itd. Toda brez otroka. Brez žene. Brez matere, ni nič. Treba se je zavedati, da je ženska izredno pomembna v krščanstvu. Že v Jezusovem rodovniku vidimo, da je na ključnih mestih, ob vseh moških prednikih omenjena ženska: Tamara, Rahaba, Urijeva žena in Marija.

Posledice prve Eve poznamo. Spoznajmo posledice druge Eve, Marije kot to opisuje apostol Pavel v pismu Rimljanov: »vemo pa, da tistim, ki Boga ljubijo vse pripomore k dobremu.« Marija ljubi Boga, zato je lahko spočela od Svetega Duha. Ker Marija ljubi Boga, se je tudi za Jožefa dobro razpletlo. In ker ljubi Boga ta ljubezen pripomore, da se lahko dobro razplete tudi za nas.

Ko danes praznujemo rojstvo Device Marije, praznujemo rojstvo prav vsake ženske na tem svetu, še posebej tistih s katerimi živimo in delamo. Ker nas Marija kot otrok, žena, mati, kot ženska uči ljubiti. Kajti ženska je tista, ki ljubi in ker ljubi veruje in ker veruje upa. Moški smo malce drugačni, ljubezen je pri moških bolj posledica, kakor prvi vzrok. Toda Marija kot ženska nas uči: če v odnosu do Boga, postaviš ljubezen na prvo mesto, potem vse pripomore k dobremu. Kajti ljubezen je nekaj majhnega, je kakor kvas, ki prekvasi vse testo. In ker je ljubezen majhna lahko predre skozi vse človeške predsodke. Ker Marija ljubi, ji je vseeno ali ima njen otrok dve levi roki, je narobe zvezan, v hrib obrnjen in ne zna do pet štet. Ker ga ljubi, lahko vse to in še več obrne v dobro. Kdor pa ne ljubi, ga pa že prvi kamenček spotakne in le ta pade v vsej svoji velikosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar