nedelja, 11. september 2016

Mi, grešniki!


Bogu hvala za vse svete in popolne ljudi, ki jih na tem svetu ni malo, še več, čedalje več jih je. Ki me s svojimi popolnimi dejanji brez grehov in napak opominjajo, kako beden, grešen in slaboten človek sem. Opominjajo in opozarjajo me, da ne bi ravnal v »neveri, iz nevednosti,« ter bi zato lahko zgrešil Božjo milost in usmiljenje.

Če se je celo sam Bog, ki je resnično svet in popoln razjezil, ko so stari Izraelci »zašli s poti, ki sem ji jo zapovedal,« kako se šele lahko razjezijo ljudje, ki jim mi, grešniki, s svojimi dejanji in življenjem prekrižamo pot. Toda Bog je imel Mojzesa, ki je »tolažil obličje Gospoda, svojega Boga.« Mojzesa, ki mu je bilo poverjeno vodenje izvoljenega ljudstva iz Egipta v obljubljeno deželo, pa čeprav tudi sam ni vstopil, zato ker je kasneje grešil.

Mi pa imamo Cerkev. V evharistični molitvi, po povzdigovanju, bomo slišali to, kar je Mojzes govoril Bogu: »Spomni se.« Cerkev prosi, opominja in tolaži obličje Gospoda, svojega Boga in obenem tudi nam govori, tako ali drugače: ne pozabi, da bo »v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se spreobrne, kakor nad devetindevetdesetimi, ki ne potrebujejo spreobrnjenja.« Storiti neko neumnost, greh ni lepo in tudi ni koristno. Toda še bolj nekoristno, še bolj neumno in brez smiselno je vztrajati v Cerkvi, z Bogom, če ne potrebuješ spreobrnjenja. Bistvo vere je v spreobrnjenju. Nenehno, od rojstva do smrti. Vsak dan če je potrebno.

Ker je živeti s svetniki težko. Ker je svetnik popoln človek in ob njem moje nepopolnosti, moji grehi postanejo še bolj očitni. In ko te tako dan za dnem ti popolni ljudje – svetniki - nenehno opozarjajo na tvoje grehe in napake, slabosti, se te včasih poloti popoln obup, in se zdi samomor edina rešitev. Toda presneto, če bi to naredil, bi naredil še večjo neumnost in še večji greh. In ko razmišljam, kaj storiti se zazrem na križ. Kjer visi Jezus Kristus, ki »je zato prišel na svet, da bi rešil grešnike, med temi pa sem prvi jaz.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar