nedelja, 30. oktober 2016

Kar bi sovražil, ne bi ustvaril

Strah je grozna reč. Zaradi strahu se netijo vojne, nastajajo predsodki, ljudje zakrknejo. Iz strahu se rodi zaničevanje, očitanje, godrnjanje in celo sovraštvo. Strah je največja ovira za ljubezen in tisti, ki so očitali Jezusu: »Ustavil pri grešnem človeku,« so mu očitali zato, ker so se bali, da bo pretresel vse dotedanje običaje in tradicije. Bali pa so se, ker v resnici sploh niso verovali, ker niso verovali niso upali in ker niso upali niso ljubili. V Zaheju so bili sposobni videti samo grešnega človeka , ne Zaheja, ki je potreboval Boga.

Hvala Bogu, da se Božja ljubezen se ne ustavlja pri človeških opredelitvah spola, orientacije, politične pripadnosti, starosti, statusa, položaja itd. Kajti Bog ljubi vse ljudi, ker, »kar bi sovražil, ne bi ustvaril.« Zato je največji greh, ki ga človek lahko stori to, da si domišlja, da je, če ne ustreza vsem človeških standardom, zavržen tudi od Boga. To je tista žalitev Svetega Duha, ki ne bo nikoli odpuščena. Kajti Bog ljubi življenje, ki ga je ustvaril in kdor zavrača Božjo ljubezen, sam sebe obsodi na smrt.

Vendar ostaja en problem pri sprejemanju tega. Človeška ljubezen, mora biti podobna Božji ljubezni in se ne sme ozirati na človeške standarde. Človeška ljubezen mora biti univerzalna, kakor je univerzalna Božja. Toda ker se ljubezni zapovedati, ker je ljubezen dar od Boga, kajti samo Bog ljubi, tako, mimo grede. Moramo za ta dar prositi, še posebej ko vemo, da koga ne maramo preveč.

In mi smo tisti, ki godrnjamo čez Zaheja in Jezusa. V nas je ljubosumje na Boga, ker ljubi tudi tisto, kar mi ne ljubimo. Ter zato mi ljudje, še posebej tisti, ki se imenujemo verniki, nimamo nobene pravice nobenega obsojati, kazati s prstom. Mi ljudje, še posebej verniki, pa imamo samo dolžnost, da Boga prosimo, naj nam da tako močno vero, da bomo uspeli sprejemati neumnosti drugih, kakor jih sprejema Bog. Odpuščati in ljubiti. Zato prosimo kakor je prosil apostol Pavel: da bi Bog »s svojo močjo izpolnil vse vaše hrepenenje po dobrem ter udejanjil vašo vero.« Želeti ljubiti, želeti spoštovati je hrepenenje po dobrem. Molitev, ki naj bi to hrepenenje udejanjilo, pa je naša vera.

Ni komentarjev:

Objavite komentar