sreda, 05. oktober 2016

Kratko, realno, pogosto


Molitev. Beseda o kateri se veliko govori, a včasih tako malo pove. Skoraj vsak vernik ima svojo razlago, kaj naj bi to bilo. Veliko si sicer sposodi razlago kakega svetnika, teologa itd. Toda definicija – razlaga, se včasih lepo sliši, a pove bolj malo. In v tem je skrivnost dobre molitve. V majhnosti besed in misli. In vsi se teologi, svetniki, svetnice, pa tudi preprosti ljudje se strinjajo v tem: da za dobro molitev ni potrebno veliko besed. Zato je najvišja oblika molitve kontemplacija – zrenje. Tako je lahko 10 minut časa, ki ga posvetimo klečanju ali sedenju pred tabernakljem, brez besed in misli, boljša molitev, kakor pa eno uro rožnega venca. To je podobno kakor pri dveh zaljubljencih. Zanju besede sploh niso pomembne, dovolj je pogled, gesta, da drug drugemu izpovesta, da se ljubita.

Zgled dobre molitve vidimo v Svetem Jožefu. O njem ni veliko zapisanega v svetem pismu. O njem v bistvu zelo malo vemo. Zapisano je samo tisto, kar je najpomembnejše. Tako je najpopolnejša molitev, molitev, katero nas danes Jezus uči moliti. Molitev Oče naš, je kakor sveti Jožef. Jožefa je skrbelo za Marijo, ne zase, tako v molitvi oče naš, rečemo: naš, nas, nam. Molitev Oče naš, je realna molitev. Jožef je bil realen človek. Zavedal se je svojih omejitev in omejitev človeške narave in uma. Dobra molitev je takrat, ko se dotika za realnih naravnih, nujnih zadeve, ki pa se lahko rešijo na nadnaraven način, kakor pri svetem Jožefu.

Zato je sveti Jožef zavetnik dobre molitve: ki je kratka, jedrnata, realna in pogosta. Vsi tisti, ki bi radi molili, pa včasih ne vedo kako, ki bi morda radi videli, da bi bližnji molili, naj začno s prošnjo: »Sveti Jožef, prosimo te usliši nas.« In že ta stavek sam je molitev. In kakor je obvaroval Marijo in Jezusa, bo ta molitev obvarovala tudi naše družine, naše domove in kar je najpomembnejše našo dušo in življenje. Naša molitev se nam lahko zdi, da je obrobna, nepomembna, kakor sveti Jožef. Pa vendarle je bil zelo pomemben, čeprav se o njem malo ve: brez Jožefa bi Marijo preprosto kamnali in brez molitve bomo kamnani mi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar