nedelja, 27. november 2016

Jaz in ne drugi


Enkrat za spremembo se ne ozirajmo na druge, ker če jaz sedim pred obloženo mizo in ust ne odprem, bom jaz lačen, ne drugi. Enkrat za spremembo se ne ozirajmo na to, kaj je bilo včasih, ker je danes tista ura, »da se zbudite iz spanja,« kajti danes je »naša rešitev bliže kot takrat, ko smo vero sprejeli.« Danes je prva adventna nedelja, čas, da se vsak zase prebudi in vsak zase začne razmišljati ali sploh potrebuje Boga, Cerkev in vse, kar je s tem povezano.

In temu je namenjen adventni čas. Da gremo sicer skupaj na »Gospodovo goro,« kjer nas bo »o poučil svojih potih.« Toda tudi v skupini mora vsak sam hoditi, vsak mora iti sam vase in razmisliti o temeljih svoje vere, o svoji potrebnosti po Bogu in Cerkvi. Zakaj za vsakega posameznika velja: »da ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« Takrat pa ko pride se ne bomo mogli skrivati za krilom tradicije, navade ali razvade, temveč bo moral biti vsak buden in sprejeti Gospoda takrat, ko trka. Enkrat potrka na moja vrata, enkrat pa na sosedova, nikoli pa ne na oboje skupaj.

Smisel adventa ni samo venček in kasneje jaslice. Če ne veš kaj to pomeni, lahko v svoje domove natlačite vso šaro, ki jo ponuja kapitalizem, pa boste lahko na Božični dan enako prazni kakor ste lahko danes. Smisel adventa je v budnosti: »ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod.« Prišel bo in bo s seboj nekaj prinesel, kakor rojstvo vsakega otroka: nekaj novega in lepega. Obenem pa rojstvo otroka odvzeme nekaj običajnega. Na te spremembe pa se moramo pripraviti.

Zato »hiša Jakobova, pridite, hodímo v Gospodovi luči« – hiša svetega Roka, pridite, stopimo skupaj na pot adventa, hodímo v Gospodovi luči, drug drugega spodbujajo k budnosti, predvsem z molitvijo, odrekanjem za dobro bližnjega. Pripravimo hlev svojega življenja, da bo postal zibelka Odrešenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar