nedelja, 13. november 2016

Privilegij


Božja beseda v zadnjih tednih pred adventom je nekoliko trša, morda ravno zato, da bi se nato v adventnem času lažje sprostili in doživeli Božič. Božja beseda nam danes želi spregovoriti o privilegijih. Nekateri si domišljajo, da če so tempelj okrasili »z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi« da so si pridobili posebne privilegije in Božje prijateljstvo. Res je, da dobra vaga v nebesa pomaga, toda ni vseeno s čim to vago naložimo.

Edini privilegij, ki ga kot katoličani imamo in nam ga Jezus obljublja je: »vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena.« Kajti če nas sovražijo zaradi Jezusa, potem lahko rečemo, da smo na pravi poti. Jezusa so sovražili, ker je bil Božji Sin. Jezusa so pribili na križ, ker so ga sovražili, ker je bil Božji Sin. Kateri pa so na napačni poti? To so tisti, ki »živijo neredno, da nič ne delajo, ampak begajo sem ter tja.« Neredno življenje je življenje, ki je podvrženo človeški muhavosti, trenutnim občutkom, čustvom.

Znamenje, da smo na pravi poti je kruto znamenje: »izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji in nekatere izmed vas bodo celo ubili.« In ker je človeku po naravi trpljenje odvratno, se bo prilagajal, popuščal, poizkušal bo ugajati ljudem in svetu, ter tako lahko izdal samega Kristusa. Katoličani smo Božji otroci in izdajamo Boga, ubijamo svojo vero, vsakič ko ne delamo to, kar od nas zahteva evangelji, ko begamo sem ter tja, odvisno kako piha veter.

Toda tisti, ki se boji Jezusovega imena, ki se boji Jezusa prizadeti, izdati, bo seveda lahko trpel, toda vera v tem trpljenju pomeni, da mu »vzide sonce pravičnosti in ozdravljenje prihaja na njegovih žarkih.« Zato tisti, ki nočejo izdati Kristusa in njegove Cerkve, ki raje trpijo pomanjkanje in zaničevanje, kakor da bi se ločili od ljubljenega, vera v Jezusa prinaša ozdravljenje: to je notranja svoboda, ki ti omogoča, da pogledaš preganjalcu v oči, da odpustiš tistemu, ki te izda, kakor je to storil Kristus. Da pa bi dosegel to notranjo svobodo, potrebuješ vero. Vero pa si pridobiš samo s stanovitnostjo v dobrem in slabem oz. kakor pravi Jezus: »s svojo stanovitnostjo si boste pridobili življenje.« In to je privilegij katoličana: vera, ki ti tudi sredi nevihte omogoča upanje, sredi sovraštva ljubezen.

1 komentar:

  1. Super zapis, samo stavek "Edini privilegij, ki ga kot katoličani imamo in nam ga Jezus obljublja je: »vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena.« " bi si upal popraviti toliko, da bi zapisal, da je naš edini privilegij Božje sinovstvo. Krst, po katerem smo postali Božji otroci, je največji dar in privilegij, ki ga imamo v življenju - zemeljskem in večnem.

    OdgovoriIzbriši