nedelja, 18. december 2016

Biti pravičen


Dokler se človek trudi biti pravičen, kakor sveti Jožef, se mu ni potrebno prav nič bati. Kaj pa sploh pomeni biti pravičen? To pomeni prav delati. Jožef je hotel prav narediti, Marije ni hotel osramotiti, »zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil.« Zakaj je hotel biti Jožef pravičen in prav narediti? Ker je Marijo ljubil in kdor ljubi želi do ljubljenega prav narediti. Tako ravnanje poznajo starši do svojih otrok, zakonci, prijatelji, včasih celo sodelavci drug do drugega.

In tako želi Bog storiti tudi do nas, ker je Bog pravičen, ter zato mora prav delati. Razlog za Božjo pravičnost pa tiči v globoki ljubezni in spoštovanju do nas ljudi, kakor tudi pravi apostol Pavel, da smo po Jezusu Kristusu »Božji ljubljenci, poklicani in sveti.« Toda ali smo res? To ve vsak zase iz tega ali sprejema Božjo ljubezen, ter se iz sprejemanja Božje ljubezni poklicanega biti pravičen in prav ravnati ter s tem stopati na pot svetosti. Kajti to je bistvo našega katoliškega življenja: sprejeti ljubezen tako od Boga, kakor od bližnjega. Ne samo da mi ljubimo, saj v imenu ljubezni počnemo mnogo stvari, temveč če želimo nekaj dajati, moramo prej nekaj sprejeti.

To pa ni lahko, kakor vidimo že v primeru svetega Jožefa. Toda ravnajmo po njegovem zgledu. »Ko je to premišljeval« to pomeni, ko je molil »se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel,« kar pomeni, da je Bog odgovoril na njegovo molitev, ter mu dal znamenje, rešitev iz težke situacije. In če se bomo v tem zadnjem adventnem tednu potrudili, da bi sprejeli Božjo ljubezen in ljubezen bližnjega, takšno kakršna je, bomo verniki v pravem pomenu besede. To pa bomo spoznali, ko v jaslicah ne bomo videli samo nekaj figuric in kup mahu, temveč bomo videli, kakor pravi prerok Izaija: »glej devica bo spočela in rodila sina in mu dala ime Emanuel,« kar pomeni, da je Bog z nami.

Ni komentarjev:

Objavite komentar