četrtek, 08. december 2016

Brezmadežno spočetje


Če želimo spoznati sporočilo današnjega praznika, se moramo najprej zavedati, da je Bog popoln. Človek se z njim ne more primerjati. Toda ta popolnost ima tudi svojo težo. Bog popolno ljubi. Tako, kakor Bog ljubi ne more ljubiti noben človek. Ker popolna ljubezen vse prenese, vse premore, vse opraviči. Koliko pa mi prenesemo, zmoremo in opravičimo pa sami vemo iz naših vsakodnevnih odnosih z bližnjimi. Toda popolna ljubezen ima svojo težo. Teža popolne ljubezni pa je v tem, da se želi izraziti, želi imeti prejemnika. Mar mislite, da Bog ni vedel, da sta Adam in Eva grešila? O, je vedel, toda vedel je, da je zaradi tega greha nastala vrzel, ki je s časoma tekom človeške zgodovine postala brezno. Brezno med človekom in Bogom.

Toda teža Božje popolne ljubezni je čedalje večja. Zato se je Bog odločil, da jo bo premostil, s križem svojega Sina Jezusa Kristusa. To pa je storil zato, da bi bili pred Njim »sveti in brezmadežni,« ker človeška nepopolnost ne zdrži pred Božjo popolnostjo. Če želimo biti prejemniki Božje ljubezni, moramo biti sveti in brezmadežni. To se nam lahko zdi težko, nemogoče. Toda tukaj na tej ključni točki nastopi Marija, ona je živ dokaz tega, da »pri Bogu ni nič nemogoče.«

Marija je živela v stanju milosti. Bila je obvarovana vsakega greha, tudi izvirnega greha. Ona dokazuje, da je mogoče biti prejemnik popolne Božje ljubezni. Ona nam kaže način, kako priti do svetosti in brezmadežnosti. Tako, da se vdamo v Božjo voljo, da sprejmemo Jezusa Kristusa za našega Odrešenika. Sprejmemo pa ga na dva načina: preko svete spovedi in preko prejemanja zakramenta svete evharistije. Preko spovedi najdemo milost pri Bogu, preko evharistije pa nas obsenči moč Najvišjega. Vernik na ta način postane podoben Mariji, postane orodje Odrešenja, postane deležen popolne Božje ljubezni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar