nedelja, 04. december 2016

Klic k življenju


Klic Janeza Krstnika: »Spreobrnite se, kajti približalo se je Božje kraljestvo,« lahko razumemo na dva načina: bodisi kot grožnjo, saj do farizejev v nadaljevanju ne uporablja lepih besed, bodisi kot vabilo k svobodnemu sprejemu Jezusa Kristusa. Vedeti moramo, da se Bog nikomur ne vsiljuje, vendar nas je v vsakem trenutku pripravljen sprejeti.

Janez Krstnik nas kliče k spreobrnjenju, da bi »oprti na potrpežljivost in na tolažbo, ki jo daje Pismo, imeli upanje.« Spreobrnjenje pomeni, popolna spremenitev svojega mišljenja in svojega življenja, k prerazporeditvi življenjskih prioritet, kajti stvarnost nebeškega kraljestva se lahko v polnosti uresniči tudi v našem življenju.

To, da »volk prebiva z jagnjetom, panter leži s kozličkom«, ni samo prikaz neke idealne družbe, neka utopija, ali idealizem, ki so ga v zgodovini poizkušale utelesiti razne ideologije. Temveč je lahko resničnost, pod pogojem, da smo mi jagnje ali kozliček. Volk ali panter nam ne moreta storiti nič hudega, dokler bo »pravičnost pas okoli ledij, zvestoba pas okoli bokov.« Pravičnost do naših duh, ki so nesmrtne, zvestoba do Boga, ki je usmiljen.

Advent je tako čas spreobrnjenja, ki je dejanje pravičnosti do samega sebe. Bodimo najprej pravični do samega sebe in privoščimo svoji duši tisto, kar ji pripada. Tako pa bomo tudi obnovili zvestobo do Boga, ki je tako vsemogočen, da iz »kamnov obudi Abrahamu otroke.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar