nedelja, 05. februar 2017

Mi smo svetilkaMi smo svetilka, lampa, in smo od krsta dalje postavljeni na podstavek tega sveta, kot katoličani, Božji otroci. Naša dolžnost je, da svetimo. Seveda, da električna svetilka zasveti jo moramo nekam priklopiti. Priklopimo jo na elektriko, dobesedno na Cerkev. Katoličan se napaja iz zakramentov Cerkve in molitve. Muslimani, Judje, protestanti iz svojih obredov, mi pa iz svojih.

Če smo postavljeni na podstavek tega sveta, in če smo priklopljeni na energijo, ki priteka iz zakramentov in molitve, moramo samo še pritisniti na gumb. Na ta gumb pa pritisnemo, ko opravljamo dobra dela. Toda tu se postavi vprašanje: za koga? Če bomo delali dobra dela za ljudi, bomo hitro razočarani, ker človek je muhasto in nehvaležno bitje. Kar spomnimo se: ko Jezus vstopi v Jeruzalem ga vsi radostno pozdravljajo, ter se veselijo, čez dva dni ga pa križajo. Vsak človek ima za seboj dolg rep napuha in prej ali slej bomo nanj stopili, takrat človek pozabi na hvaležnost, za vsa dobra dela.

Če bomo dobra dela opravljali, jih bomo zaradi Boga: »da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« Če bomo delali dobra dela zaradi Boga, bodo ta dela ostala vekomaj in bodo svetila rodovom zemlje. Cerkev v Rakitnici že 500 let oznanja: tukaj je Bog – vernim in nevernim. Zvonovi že 150 let oznanjajo: pridite k meni vsi ste žalostni in obteženi in jaz vas bom poživil.« Ne jaz kot župnik, temveč jaz – Jezus Kristus, ki je v tabernaklju, ki je spovednici, pri krstnem kamnu.

Ko opravljamo dobra dela, prižgemo svetilko in takrat temi vzide »tvoja luč in tvoja temina bo kakor dan,« pravi prerok Izaija. Kajti če dobra dela opravljamo zaradi Boga, jih opravljamo zaradi svoje vere in naša vera ne temelji na »človeški modrosti, ampak na Božji moči.« Božji moči, ki izvira iz zakramentov Cerkve, ter iz posameznikove molitve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar