nedelja, 12. februar 2017

Moram ali hočem?


Kakšna je pravičnost pismoukov in farizejev in pravičnost, ki jo zahteva Jezus. Pravičnost pomeni, da je nekaj prav: prav mislim, prav govorim in prav delam. Tako naj bi ravnali bodisi po Jezusovo bodisi po farizejevo. Toda kakšna je razlika? Razlika je v tem, da farizej mora to storiti, Jezus pa to hoče storiti. Farizej mora to storiti, drugače ne bo izpolnil dolžnosti, Jezus pa hoče, ker bo napravil dobro delo.

O tem govori prerok Izaija: »Če hočeš boš izpolnjeval zapovedi. Zvestobo ohraniti je stvar tvoje dobre volje.« Nekateri starši prinesejo otroka h krstu, zato ker morajo, ker drugače stara mama ne bo spekla potice. Nekateri starši silijo svoje otroke k birmi, zato ker morajo, da bo slovesen zaključek nekega obdobja. Nekateri morajo iti v nedeljo k maši, da ne bo župnik zoprn in da bodo dobili listke. Včasih pa se najde tudi kdo, ki hoče otroka krstiti, da bo Božji otrok in da ga bo Bog varoval. Nekdo hoče iti k birmi da bo prejel Svetega Duha in da bo lahko živel odgovorno krščansko odraslo življenje. Nekdo bo šel k nedeljski sveti maši, zato ker hoče preprosto biti z Bogom v nekem odnosu. Nekateri hočejo obnavljati cerkve zato, da bodo imeli primeren prostor za srečevanje z Bogom. Nekateri hočejo zvonove, ker nam le ti oznanjajo, da je Jezus v tabernaklju.

Če hočemo bomo izpolnjevali Božje in Cerkvene zapovedi, ker je to dobro delo. Jezus je hotel, ker je hotel izpolniti Božjo voljo, ker hoče ljubiti ljudi. V končni fazi, tudi duhovnika noben papež, noben škof, noben dekret ne more prisiliti, da dan za dnem stoji pred oltarjem. Temveč duhovnik to hoče, iz istega razloga, kakor to hoče Jezus Kristus. Nekateri pa pač morajo, zato da izpolnijo dolžnost kakor farizej, to odkljukajo ter gredo dalje.

Če moram nekaj narediti, bom to storil za to, da stvar odkljukam. Če pa hočem bom to storil iz ljubezni do (N)nekoga, ter zato napravil dobro delo, ki bolje dene kakor zgolj izpolniti svojo dolžnost. Če moramo pravično ravnati je to zaradi »modrosti voditeljev tega sveta.« Če pa hočemo pravično ravnati, je pa to zaradi tistega »kar je Bog pripravil tistim, ki ga ljubijo.« Če hočem, ohranim svojo svobodo, če pa moram, jo izgubim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar