nedelja, 26. februar 2017

Opletanje

Skrbi prihajajo in odhajajo, to je realnost našega življenja. In vsak skrb je lahko preizkušnja naše vere. Ali razmišljamo v smislu: »Jaz te ne bom pozabil, govori Gospod.« Ali pa v smislu: »Zapustil me je Gospod, Gospod je name pozabil,« ter poizkušamo sami najti rešitev za zaskrbljujočo neprijetno situacijo, ki nam krati spanec in jemlje moči? In priznati moramo, da ta druga varianta pride večkrat v poštev.

Skrb je lahko preizkušnja naše vere. V tem ni nič narobe in nič grešnega. Saj smo vendar oskrbniki svojega lastnega življenja, ki je Božja skrivnost. In »seveda od oskrbnikov se zahteva, da so zanesljivi.« To je dobra in pobožna želja. Problem pa nastane, ko skrb postane skušnjava. Iz skušnjave se rodi želja, strast in samo vprašanje časa je, da začnemo opletati z rokami, nogami in jezikom ter napravimo greh, kajti »Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec.«

Zavedati se moramo namreč, da je hudič kot najsodobnejši računalnik. Zbira in analizira podatke, ki mu jih mi sami damo. Ko opletamo s svojimi dejanji, pogledi in jeziki, hudič to zazna, to analizira, ter približno ugotovi, kaj nas mori, ter nam predlaga rešitev, ki pa je lažna in neresnična, ker namen hudičeve ponudbe ni slava Boga Očeta, ter naše zveličanje, temveč je hudičev namen zlo in uničenje.

Jezus nas zato opozarja »ne morete služiti Bogu in mamonu.« Če služimo Bogu, to pomeni, da verujemo, da nas ni pozabil. In zato, ker verujemo zaupamo, ter iščemo »najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost« in vse kar se tiče skrbi »vam bo navrženo.« Če pa skušamo sami najti rešitev, pomeni, da služimo mamonu in hudič bo prej ali slej to opazil, in naše skrbi bo tako namnožil, da ne bo druge rešitve, kakor čisti obup, ki je zlo in uničenje.

Zaupajte Bogu svoje skrbi, svoje želje v tihi, preprosti molitvi. Čim manj opletanja in brezpredmetnega govoričenja. Kajti hudič se bo prej ali slej na to obesil. Kajti samo jaz in Bog veva, kaj se dogaja v moji glavi in nikogar drugega nič ne briga. Če je skrb grešna jo zaupamo v spovednici. Ter »ne bodite v skrbeh za jutri, kajti jutrišnji dan bo prinesel svoje skrbi. Dovolj je dnevu njegova lastna teža.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar