nedelja, 26. marec 2017

Poslušaj


Berač, ki je bil slep od rojstva je trpel. Najprej zato, ker je bil slep, nato zato, ker ga je ozdravil Jezus, saj so mu farizeji to očitali: »Ves si rojen v grehih, pa nas boš učil. In vrgli so ga ven.« In očitanja vedno bolijo. Bodisi da drug drugemu očitamo, bodisi da si očitamo mi sami, naša slaba vest, naša krivda.

Zoper očitanja drugih govori Gospod Bog preroku Samelu: »Zares Gospod ne vidi, kakor vidi človek. Človek vidi, kar je pred očmi. Gospod pa vidi v srce.« Nikoli ne moremo vedeti zakaj nekdo ravna, kot pač ravna. To ve samo Bog. Nam tega ni potrebno razumeti, kakor niso razumeli farizeji, kako to da je bil slepi berač ozdravljen. Mi moramo samo sprejeti in tudi ne sprejeti s svojo lastno močjo, temveč zgolj kot poslušnost veri.

Kaj pa zoper očitke lastne vesti ali krivde? Tukaj pa smo si večinoma krivi sami. Zato nam apostol Pavel pravi: »Živite kot otroci luči, kajti sad luči je v vsakršni dobroti, pravičnosti, resnici.« In zopet, ne poizkušamo živeti dobro, pravično in resnično zato, da bi nas drugi hvalili ali da bi imeli miren spanec, temveč zaradi poslušnosti veri. Če smo poslušni zaradi vere, hvala in mir prideta sama po sebi. Saj tudi Samuel ni šel sam od sebe, temveč ga »je Gospod rekel Samuelu: »Napolni svoj rog in pojdi.« In Samuel je šel, ker je bil poslušen veri v Gospoda Boga. In imel je miren spanec, ter vsi so ga hvali, ker je bil prerok.

Tako nas postni čas želi vzgojiti v poslušnosti veri. Ne papežu, škofu in župniku kot nosilcu te funkcije. Ker nosilec naziva ni nič boljši od berača, včasih še slabši, temveč naslovu, funkciji sami. Tako bomo živeli v »v vsakršni dobroti, pravičnosti, resnici.« Ne bomo delali slabe vesti in krivde, ne svojim bližnjim, ne samemu sebi. Kajti vsa naša veroizpoved, vsaka krščanska skupnost: od svetovne Katoliške Cerkve, preko župnije do zadnje družine obstoji zgolj na temelju poslušnosti. In tega se moramo naučiti, če želimo na veliko noč skupaj z ozdravljenim beračem vzklikati: »Verujem Gospod.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar