nedelja, 30. april 2017

Kleopa & Co.


Kleopa in njegov kolega sta videla in slišala vse, vse o Jezusu. Še celo sama pravita, da »je bil prerok, mogočen v dejanju in besedi, pred Bogom in vsem ljudstvom.« Videla sta Jezusove čudeže, slišala sta njegove blagodejne besede, toda kljub temu sta imela problem verovati: »Mi pa smo upali, da je on tisti, ki bo rešil Izraela.« Njun problem je bil to, ker sta videla Jezusa človeka, nista pa videla Jezusa Božjega Sina. Njun problem je bil, ker bilo njuna vera in upanje v človeku, ne pa v Bogu.

Kaj pa naj naredimo, da bosta »naša vera in upanje v Bogu?« Kajti ni dovolj, da vse vemo o Jezus Kristusu, da do potankosti poznamo njegov nauk, da upoštevamo vse nasvete Cerkve. Za resnično vero in resnično upanje je potrebno nekaj več. Potrebno je, da prepoznamo Jezusa, kakor Kleopa in njegov kolega, ki »sta ga prepoznala po lomljenju kruha.« Prepoznala sta ga preko obhajanja svete maše.

Sveta maša je vir, iz katerega izvirajo vsi zakramenti, vse delovanje Cerkve in višek, h kateremu je vse usmerjeno. Sveta maša je dokaz, da je Jezusa »Bog rešil iz smrtnih muk in obudil od mrtvih.« Kajti, če Jezus ne bi bil živ, potem bi bila tudi sveta maša, evharistična daritev nekaj mrtvega, neuporabnega. Vse cerkve, vse skladbe, vse slike, bandera in mašne obleke so samo zaradi svete maše. Od tiste preproste tedenske, do slovesne praznične. Če želimo spoznati Jezusa, če želimo doživeti in živeti to, kar so doživeli in živeli prvi učenci, apostoli, potem se moramo z njim srečati in srečujemo se preko svete maše, lomljenja kruha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar