sobota, 15. april 2017

Noč upanja


Današnja noč je noč upanja. Kajti življenje od nas terja, da kakor Abraham vzamemo tisto, kar najbolj ljubimo, ter darujemo. Bolj ali manj prostovoljno in svobodno. Podobno kakor sveča. Sama od sebe se ne prižge in bolj kot gori, bolj iz sebe jemlje, da se daruje za druge. Zato je osrednji simbol današnje noči – velikonočna sveča, ki je podoba Jezusa Kristusa.

Življenje od nas torej terja cel kup različnih dejanj: včasih kot preizkušnja, včasih kot skušnjava, zaradi katerih se nam včasih zdi, da smo kakor razkropljene kokoši, da je Bog »v izbruhu gneva« zaradi naših grehov »za hip zakril svoj obraz pred teboj« In ta hip se včasih zdi kakor večnost, breme in teža dneva se zgrne na nas in tudi mi lahko samo za hip pomislimo, da smo izgubljeni, zapuščeni, v tej solzni dolini.

Zaradi različnih življenjskih stisk, tegob in problemov »se je ljudstvo zbalo Gospoda in zaupalo Gospodu.« Ta strah, da bi delali narobe, da delali greh, strah pred Gospodom, pred življenjem, pred trpljenjem pa nas podobno kot Marijo Magdaleno in drugo Marijo pripravi do tega, da gremo »po soboti, ko se je svital prvi dan tedna pogledat grob.« Bojimo se, trepetamo, toda zaradi tega zaupamo Gospodu.

Zato je tukaj ta – Velika noč. Velika noč upanja, da ne bi nikoli pozabili, da se nas je Bog »z večno ljubeznijo« usmilil. Da noben greh, nobeno slabo dejanje ni močnejše od Božjega usmiljenja. O zares presečna je ta velika noč, ki je s svetlobo ognjenega stebra pregnala temo grehov. In res plamen sveče, gori iz darovanja samega sebe. Tisoč najmodernejših žarnic ne more nadomestiti majhnega plamena sveče, ki je živ in topel. Ter nas zato navdaja z upanjem. Zakaj prižigamo sveče ko je nekdo v stiski ali pa na grobovih? Zaradi upanja. Upanje prihaja iz ljubezni, ljubezen pa je stvar vere.

In v tej veliki noči je tukaj velikonočna sveča, katere plamen, je plamen vere, ter nam govori: »Ne bojta se! Vem, da iščete Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Vstal je, kakor je rekel!« Ne bojmo se torej Boga! Niti se ne bojmo se svojega življenja! Dokler verujemo v Jezusa Kristusa, ki je vstal od mrtvih »mislite, da ste mrtvi za greh, a da živite za Boga v Kristusu Jezusu.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar