nedelja, 09. april 2017

V iskanju logike


Jezusov vstop v Jeruzalem pomeni naš vstop v veliki teden. Danes nadvse slovesno, z butaricami in zelenjem, kakor se spodobi za Božjega Sina. Toda kaj ta vstop dejansko pomeni? Za Jezusa pomeni vstop v kraj njegove smrti, za nas vstop v obrede velikega tedna. Za oboje lahko vstop v nelogična dejanja. Zakaj Jezusa čaka v Jeruzalemu smrt, za marsikoga nerazumljiva tradicionalna dejanja. Iskanje logike v Jezusovi smrti je zapravljanje časa. Kdor išče logiko, naj je ne išče v Katoliški Cerkvi ali krščanski veroizpovedi.

Vera z razumom nima nobene veze. Jezus sicer »je bil kakor človek,« in vera se dotika realnosti in stvarnosti človeškega življenja in je namenjena živemu človeku, da bi živel. Toda Jezus »je sam sebe ponižal, tako da je postal pokoren vse do smrti, smrti na križu.« In to nam razodeva, da vera ni stvar logike, temveč stvar prostovoljne, svobodne, pokorščine, poslušnosti. Jezus je vedel, kaj ga čaka v Jeruzalemu, toda bil je pokoren svojemu poslanstvu. Mi vemo, kaj pomeni biti katoličan, kristjan, toda vprašanje je, kje najti Jezusovo moč, da bomo to izpolnili.

Jezusova moč izvira iz upanja: »Gospod Bog mi pomaga, zato se nisem dal zmesti.« Zato tisti, ki upa moli in prosi Boga. Preko zakramentov vernik prejema Božjo ljubezen. Vse skupaj pa tvori tisto, kar imenujemo – vera. Vera v neverjetnih situacijah, upanje proti pesimizmu in ljubezen v vseh sferah človeškega življenja. Zato le pogumno vstopimo v veliki teden, da bomo skupaj z Jezusom deležni ne samo trpljenja in smrti, temveč tudi vstajenja in večnega življenja v nebeškem kraljestvu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar