ponedeljek, 01. maj 2017

Ali ni to tesarjev sin?


O kakšna je globočina in širina človeške nespameti, ki se sprašuje »Od kod temu ta modrost in ta mogočna dela? Ali ni to tesarjev sin?« Jezusovi rojaki in sodobniki v njem niso prepoznali Božjega Sina, temveč zgolj tesarjevega sina in še to so rekli z glasom cinizma in posmeha, kakor da bi bilo sramotno biti tesarjev sin, ter obenem izvrševati mogočna dela?

Jezusovi rojaki niso spoštovali ne Jezusa ne Jožefa. Prvi je bil tesarjev sin, drugi pa zgolj tesar. Zmrdovali so se, kakor se lahko mi zmrdujemo nad vsakim, ki ne dosega naših osebnih delovnih standardov. Toda kdo je merilo kakršnega koli dela? Za nas kristjane prav gotovo Bog, ki »je videl vse, kar je naredil in glej bilo je prav dobro.«

Vse kar Bog naredi je prav dobro. Tudi mi vsi, beli, črni, rdeči, rozasti, veliki, majhni, debeli suhi, vsi smo narejeni in ustvarjeni po »Božji podobi,« torej tudi za nas vse velja, da smo narejeni prav dobro. In tega se moramo zavedati. Zavedati se moramo, da je biti ustvarjen po Božji podobi, biti ustvarjen dobro. In ta dobrota je vedno v nas, čeprav se včasih umakne naši sebičnosti, toda vedno je prisotna. Ta Božja dobrota se zrcali v Jožefu, ki je brez pomisleka skrbel, hranil, varoval Božjega Sina Jezusa Kristusa, ter si zato prislužil svetništvo ter mogočna dela priprošnje.

Poizkušajmo ne gledati samo na pridevnike: »Ali ni to tesarjev sin?«, temveč tudi na dejstvo, da smo vsi ustvarjeni po Božji podobi, to pomeni, da smo ustvarjeni dobro. Naj nam sveti Jožef pomaga pri gledanju Božje podobe in dobrote v vsakem človeku s katerim se srečamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar