nedelja, 21. maj 2017

Najlažje je iz ljubezniPoslušati in s tem ubogati ni najlažja zadeva na tem ljubem svetu. Lažje ali težje pa je od razloga, ki vlada v našem srcu oz. po Petrovih besedah: »če že hoče Božja volja, je pač bolje da trpite zaradi dobrih kakor zaradi zlih del.« Če poslušamo in s tem ubogamo zaradi strahu pred posledicami je to trpljenje zaradi zlih del, ker je strah nezaupnica Bogu. Če pa poslušamo in s tem ubogamo zaradi ljubezni, lahko sicer trpimo, vendar zaradi nečesa dobrega.

Kajti že sam Jezus pravi: »Če me ljubite boste spolnjevali moje zapovedi.« Uslužbenec bo ubogal direktorja, ne zaradi tega, ker se ga boji, temveč ker ljubi svoje otroke, svojega partnerja, ker dobro ve, da če ne bo ubogal, svoje družine ne bo mogel preživeti. Župnik bo ubogal Cerkev, ne zaradi strahu pred suspenzom, temveč zaradi ljubezni do faranov, ki so mu zaupani. Učenec bo ubogal učitelja, ne zaradi strahu pred nezadostno oceno, temveč zaradi ljubezni do staršev. In tako dalje.

Ker je Filip oznanjal iz nekega dobrega razloga so množice »enodušno prisluhnile Filipovim besedam.« Še več »v mestu je zavladalo veliko veselje,« čeprav smo lahko prepričani, da Filip s svojim govorom ni samo sejal rožic, ter govoril plehke besede, temveč tudi opozarjal in opominjal. Ker je Jezus tudi opozarjal in opominjal: »Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi.« Na ta Jezusov opomin se lahko odzovemo nepopolno – to je iz strahu pred posledicami, ali pa popolno iz ljubezni. Ker je strah nezaupanje, ljubezen pa upanje in samo iz ljubezni smo lahko sposobni izpolniti Petrovo zapoved, ki je zapoved Cerkve: »vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar