nedelja, 04. junij 2017

Binkošti


Binkoštni dan je poslednji prag, čez katerega moremo vstopiti, da vstopimo v skrivnost Boga Očeta, ki ustvarja, Boga Sina, ki Odrešuje, ter Boga Svetega Duha, ki posvečuje. Prestopiti ta prag, pomeni, da smo, kakor so bili učenci, apostoli »vsi zbrani na istem kraju.« In to je bistvena značilnost Cerkve, skrivnostnega Kristusovega telesa, ki je skupnost Svetega Duha.

Vsaka katoliška skupnost. Pa naj bo to vesoljna Cerkev, lokalna župnija ali pa domača družina, vse funkcionira po istem načelu: »v enem Duhu smo bili namreč mi vsi krščeni v eno telo.« Na binkoštni dan dvanajst apostol ni dobilo več Svetega Duha, kakor ostali. Prav tako tisti, kristjani, ki so prišli iz Judovstva niso dobili boljšega Svetega Duha, kakor tisti, ki so prišli iz vrst poganov. Res pa je, da ima v vsaki skupnosti vsak svoje poslanstvo, vsak svoje delo, vendar vse povezuje en Duh, kakor pravi apostol Pavel: »različni so duhovni darovi, različne službe, različna dela … isti pa je Bog, ki dela vse v vseh.«

Ta Duh, ki vse povezuje pa je naše skupno poslanstvo, ki nam ga Jezus daje: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« Jezus nas pošilja, napolnjene s Svetim Duhom oznanjat mir ljudem, kakor so angeli oznanili na Božični dan, ko se je Jezus rodil: in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.

Sprejmimo Svetega Duha, ki je Duh miru in edinosti. Duh, ki je sposoben človeško različnost strniti v eno samo Kristusovo telo. Da se oznanja Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar