nedelja, 06. avgust 2017

Davidove dobrote


Nasprotje ljubezni ni sovraštvo, temveč sebičnost. Nasprotje vere ni nevera, temveč ignoranca. Nasprotje upanja je obup. In tisti Gospodovi najbližji učenci iz evangelija so obupovali: »Tukaj imamo samo pet hlebov in dve ribi.« V tem se kaže vsa njihova sebičnosti in ignoranca. Sebičnost: samo pet hlebov in dve ribi in še to je samo za nas. Ignoranca: ne priznavajo, da je Jezus Kristus Božji Sin.

In obup je zmes sebičnost in ignorance. V obupu vidimo samo slabe stvari, ki se nam dogajajo, ter sebi lažemo, da dobrih nikoli in nikjer ni, ter ignoriramo dejstvo, da je Bog vsemogočen, se pravi močnejši od vseh naših razlogov za obupovanje. Zato Gospod pravi: »Nagnite svoje uho in pridite k meni, poslušajte in bo živela vaša duša.« Ko človek misli, da gre vse narobe, da se mu delajo gromozanske krivice, da je bil opeharjen, da se nanj zgrnilo vse zlo tega sveta, takrat mora poslušati glas Gospoda Boga, ki nam želi dati »Davidove dobrote, ki so zanesljive.«

In ta Davidova dobrota je Jezus Kristus, kajti v »vseh preizkušnjah zmagujemo po njem, ki nas je vzljubil.« Nič nas ne more ločiti od Kristusove ljubezni. Razen seveda, če obupavamo: se pravi, da smo do skrajnosti sebični in ignorantski do dejstva Kristusove ljubezni, ki jo ima do nas. Zato redno in vredno prejemajmo Davidove dobrote, dobrote svete spovedi in svete evharistije. Človek, ki prejema te Davidove dobrote, nima razloga za obupovanje, ker dobiva največ kar lahko dobi, tako na zemlji, kakor v nebesih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar