torek, 15. avgust 2017

Med človekom in kravo ni razlike


Med človekom in kravo v hlevu ni velike razlike. Tako krava, kakor človek sta sesalca. Njune telesne funkcije delujejo sorazmerno podobno. Razlike se štejejo v miligramih. Morda je razlika samo v inteligentnosti, pa še tukaj se da debaritati: krava morda res ne zna govoriti tujih jezikov ali pa reševati zapletenih problemov, vendar pri kravi zapletenih problemov sploh ni, vendar krava zelo dobro ve, katera rastlinica je strupena in katera ni, medtem ko je človek včasih kot smetnjak. Še več: kravo se redi, ker potrebujemo njeno mleko in njeno meso, kaj pa človek? Dejansko je človekovo življenje brez vrednosti, če je brez Boga. Bog je človeku dodana vrednost.

Marija je jasen zgled za to. Brez Boga bi bila ena izmed neštetih izraelskih deklet, ki so se pač rodile, živele in na koncu umrle. Nihče ne bi vedel zanjo, kakor nihče ne bo vedel za nas, ko se bomo stegnili, če bomo živeli brez Boga. Toda Bog je dal Mariji takšno vrednost, da je zlepa ne bo nihče pozabil. Marija je rodila svetu Odrešenika, celo življenje je kazala nanj in danes v nebesih prosi za nas Božjega Sina Jezusa Kristusa. Kakor pravi apostol Pavel: »kakor v Adamu vsi umirajo, tako bodo tudi v Kristusu vsi oživeli.« Krava živi in umre po in zaradi Adama, ter se spremeni v sočen zrezek, kdor pa umre v Kristusu kakor Marija bo živel na veke.

Človekovo življenje je brez vrednosti, če živi brez Boga. Kajti če živi brez Boga se zanj nihče ne zmeni, morda je zgolj hrana za svinec. Če pa živi z Bogom, je pa v središču stvarjenja in ga zato preganja zmaj, ki se je »ustopil pred ženo, da bi požrl njeno dete.« Če nas preganjanjo, če se ob nas spotikajo, nas preganjajo in se spotikajo zaradi Boga. In to je dobro znamenje, kajti če bi bili brez Boga, se za nas nihče ne bi zmenil.

Zato danes blagrujmo Marijo, »ki je verovala, kajti izpolnilo se bo, kar ji je povedal Gospod.« In prosimo Marijo, da naj nas napolni z Bogom. Da ko se bomo približali človeku, da bo v njem nekaj poskočilo in se razveselilo. Bodimo podobni Mariji: ki je sveti rodila Odrešenika, skozi življenje k njemu vodila in sedaj v nebeški slavi za nas prosila: prinašajmo svetu Odrešenika, s svojim življenjem nanj kažimo in nenehno drug za drugega molimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar