nedelja, 27. avgust 2017

Preizkusni kamen

Današnja Božja beseda je luč, ki prodira skozi oblak nevednosti in nerazumevanja bistva in poslanstva Katoliške Cerkve. Kdor uspe sprejeti to, o čemer govori današnja Božja beseda, uspe sprejeti tisti stavek naše veroizpovedi, ki pravi: 'In v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev,' ker je Jezus dal Petru in s tem vsem naslednikom popolno oblast: »kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih in kar koli boš razvezal na zemlji bo razvezano v nebesih.« Se pravi, kar koli se bo Peter in njegovi nasledniki izmislili na zemlji, bo veljalo v nebesih.

Seveda je to zelo široko pooblastilo in spričo človeške slabotnosti, ki smo ji priče skoraj vsak dan, no vsaj jaz jo vsaki dan vidim vsaj dvakrat na dan v ogledalu, se človek sprašuje ali je bil Jezus zadet, ko je dajal to pooblastilo. Pa vendarle že apostol Pavel sam ugotavlja: »Kako nedoumljivi so njegovi sklepi in neizsledljiva njega pota.« Ta nedoumljivost je preizkusni kamen naše vere.

Naša vera mora biti tako močna, da ne bomo samo gledali in videli tistega majhnega, debelušnega, na pol pijanega župnika v Bogi vasi nad Šentvidom 76, temveč da bomo videli in verovali v štolo, ki predstavlja njegovo službo in jo opravlja nič manj učinkovito in nič manj legitimno, kakor oni škof, ki ga imamo vsi radi, ki tudi opravlja službo, ki jo ponazarja pastirska palica. In v smislu tistega zavezovanja in razvezovanja, moremo sprejemati najlepši zakrament, ki ga Bog daje – sveto spoved. V spovednici je duhovnik služabnik usmiljenja. Duhovnik posodi svoja ušesa, da Bog sliši, svoje srce za Božje usmiljenje in jezik, da podeli besede odpuščanja – odvezo. Ker duhovnikova služba je služba pooblastila, ki mu ga daje Bog. Ta služba je kakor »klin na trdno mesto«, klin na katerega se vsi opiramo, se pripenjamo, da ne popademo v brezno pogubljenja. Služba duhovništva, škofovstva je klin, ne nosilec službe. Zaradi poslanstva službe, človek pusti vse in gre, ter postane duhovnik. Ne zaradi sebe ali kogar koli drugega. Zaradi službe, poslanstva, Boga. In če človek veruje v službo duhovnika, v obrede, ki jih izvršuje, resnično veruje in bo obstal, če ne bo padel, kakor pade vsaka človeška služba in inštitucija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar