nedelja, 24. september 2017

Pridi, čeprav z zamudo!


Današnji evangelij je zelo pomemben za razumevanje Božje logike delovanja, »kajti moje misli niso vaše misli in vaša pota niso moja pota, govori Gospod.« Ta evangeliji je vreden, da si ga zapomnimo za vse večne čase, ker se vsako toliko časa pojavijo neke pobožne duše, ki hočejo na manj pobožne duše stresati Božji ogenj in jezo.

Božja logika delovanja je torej v tem, da bo dal Bog isto plačilo tistemu, ki pride »zgodaj zjutraj« delat v vinograd, kakor tistemu, ki pride »okrog tretje ure, šeste, devete« in celo tistemu, ki bo prišel delat v vinograd »okrog enajste« ure, bo dal enako plačilo, kakor tistemu, ki je prišel delat zgodaj zjutraj. Ker je pri vsem tem najbolj pomembno to, da Bog kliče vse ljudi v nebesa, nikogar noče izključiti. Ker je pri vsem tem pomembno to, da se duše zveličajo, četudi tri dni pred smrtjo. In razumevanje tega je za marsikoga težek oreh. Ker bo tisti, ki se je celo življenje trudil dobil isto plačilo, ki je celo življenje 'zabušaval' in se šele proti koncu iskreno pokesal.

Toda kdaj pa bo konec? Tega pa žal nihče ne ve. Zato Bog po preroku Izaiju opozarja: »Iščite Gospoda, dokler se daje najti, kličite ga dokler je blizu.« Kajti ko pride sestra smrt je prepozno. Nobeno naše dobro delo, nobeno zvonjenje, nobena sveta pobožnost, in še tako drag spomenik, ne more rešiti duše pred vicami ali celo peklom, kakor Sveta popotnica pred smrtjo pred smrtjo, ali pa vsaj redna spoved, ter vredno in redno prejemanje svete evharistije.

Zato tisti, ki se že celo življenje trudite živeti »vredno Kristusovega evangelija,« živite tako še naprej. Ker če zdaj obupamo, ne dobimo plačila, ne glede na to, koliko truda smo vložili. Toda pri tem ne smemo gledati grdo na tiste, ki morda pridejo z zamudo v Gospodov vinograd, kajti Bog ljubi tako vas, kakor nas, kakor tudi one, ki zamujajo. Ter nihče ne more točno vedeti zakaj nekdo zamuja. Mi, ki pa smo, pa moramo zato stati »trdno v enem duhu.« Biti moramo dovolj trdni, da bomo lahko podprli tudi tiste, ki padajo, tiste, ki so zunaj, tiste, ki zamujajo. Kajti več kot nas bo, bolj bo veselo živeti večno življenje v nebeškem kraljestvu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar