sobota, 07. oktober 2017

Varnostna razdalja


Cel teden so nam različni profesorji predstavljali različne vidike ene in iste stvarnosti Svete Trojice. V nedeljo smo spoznali Terezijo Deteta Jezusa in njeno malo pot, ki pot opravljanja vsakodnevnih obveznosti. Angeli varuhi nam obljubljajo svojo pomoč in zvestobo v boju z zlom, ki ne ovira gradnje nebeškega kraljestva, zato ni nobenega razloga za strah in obup. Sveti Frančišek Asiški nam ponuja zgled nebeškega trgovca, ki nas vabi, da delimo svoje talente, da se bojujemo z uboštvom in z molitvijo zidamo nebeško kraljestvo. Sestra Favstina Kowalska pa nam ponuja zgled, da smo orodje Božjega usmiljenja.

Kot slovesen zaključek naše župnijske duhovne obnove, pa predstavlja Božja Mati Marija, ki nam kot odličen pripomoček za dosego vseh zgoraj naštete kreposti ponuja rožni venec. Ta preprosta verižica na katero so nanizane drobne jagode, je verižica, s katero se obesimo na Božjo milost in ta Božja milost nas preko te verižice potegne ven iz naših zagat, iz našega obupa, nemoči, slabosti, pa tudi greha. Mi smo kakor kontejner, naložen z marsičem, ki ga Bog prestavlja v nebeško kraljestvo. In visimo na tej drobni verižici, na tej na videz krhki nitki rožnega venca.

Praznik Rožnovenske Matere Božje izvira iz 7. oktobra leta 1571, ko so krščanske države premagale otomansko cesarstvo. Krščanske države so imele 212, otomansko cesarstvo pa 270 ladij. Tako vidimo, da je bila premoč otomanskega cesarstva ogromna. Pa vendarle je bilo Otomansko cesrstvo poraženo, z uničenih 240 ladij, na krščanski strani pa samo približno 15. Kaj se je takrat zgodilo? Dobra vojaška strategija ali čudež? Oboje.Dobro vojaško strategijo je omogočala verna molitev vsega takrat krščanskega sveta. Vsi so na kolenih molili in prosili: od papeža, pa do ta zadnjega reveža v kakem lazaretu.

In kaj se dejansko zgodi med molitvijo? Med molitvijo mi Bogu podarjamo svoj čas, mi Bogu dajemo maneverski prostor, da lahko deluje. To je podobno kakor na cesti varnostna razdalja, ki omogoča, da se avto, ki je za nami, ob naši morebitni nenadni ustavitvi, lahko varno ustavi.

In v tistem času, ki ga mi Bogu podarimo, lahko Bog spremeni potek zgodovine: svetovne, narodne, župnijske, družinske, posameznikove. In če več ljudi moli za eno in isto stvar, se čas pomnoži s številom udeležencev. Če dva molita pol ure za uspeh neke stvari, Bogu podarita eno uro. Tista ena ura je varnostna razdalja, maneverski prostor v katerem lahko Bog svobodno deluje.

Noben od zgoraj naštetih svetnikov ne bi mogel izvršiti Božjo voljo v vsej polnosti, če ne bi molil. Molitev je pogovor z Bogom. Ta pogovor redko, zelo redko poteka tako, kakor so ga doživljali mistiki, kot dialog dveh oseb, ki se vidita, slišita, občutita. Bog nam govori preko življenja, preko dogodkov, oseb, Cerkve, Božje besede, pa tudi preko preizkušenj, stisk, nesreč. Mi pa odgovarjamo s svojimi odločitvami, ki jih sprejmemo preko molitve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar