ponedeljek, 25. december 2017

Beseda, ki oživlja


Ali je danes res Gospod »potolažil svoje ljudstvo, odkupil Jeruzalem«? Kajti eno so glinene jaslice, drugo pa je naše resnično človeško življenje: ki je lahko dovzetno za žgečkanje ali pa za bolečino. Enkrat eno, drugič drugo. Redko oboje hkrati. A Gospod se je učlovečil, zato da nas požgečka ko nas boli in ko smo žgečkljivi da ne pozabimo na bolečino. Toda ni vse v čutilih, čustvih. Tukaj je pomembna tudi Beseda, kajti »Beseda je meso postala in se naselila med nami.«

Človek tekom svojega življenja izgovori veliko besed. In beseda ima moč, da nas spravi v stanje žgečkljivosti ali pa v stanje bolečine, zato nobena beseda ni kar tako, kakor pravi evangelist Janez: »Tistim, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime.« Beseda je torej tista, ki tolaži, ki odkupuje, lahko pa tudi prizadene in uničuje. Zato je moč molitve neizmerna, ker svoje misli, svoje želje, ubesedimo, učlovečimo. Ne odpušča grehov duhovnik v spovednici, temveč besede odveze, ki jih duhovnik izgovori v imenu Boga. Kruha in vina ne spremeni duhovnik v Kristusovo telo in kri, temveč Beseda, ki jo duhovnik izgovori, kajti duhovništvo, Cerkev ni nič drugega kot Janez Krstnik: »Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči.« Pričeval je z besedo, ker ima Beseda moč.

Moč ima torej samo Beseda in ta Beseda je Jezus Kristus, ki »z besedo svoje moči nosi vse.« Tako vzroke naše bolečine ali naše žgečkljivosti. Ne zanemarjajmo torej moči Božje besede in naših lastnih besed. Tudi naše besede so lahko vzrok za žgečkljivost ali pa vzrok za bolečino. Redko obje hkrati.

Naše življenje torej ni iz gline, ki ga lahko popravimo, če se razbije. Naše življenje je iz mesa in krvi, kakor je iz mesa in krvi Jezus Kristus. In vsako življenje se začne z besedo. Najprej beseda, potem dejanje. Redko oboje hkrati. Da se bo naše življenje začelo, da bomo potolaženi, da bomo odkupljeni, sprejmimo Besedo, ki nam jo danes Bog izgovarja: Tudi ti si Božje delo in si čudovito v Božjih očeh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar