petek, 08. december 2017

Emajl


V čem je zgled Brezmadežnega spočetja Device Marije? V tem, da je možno spočetje, da je možno kakršno koli človeško dejanje, vendar brez vsakega madeža zla. Običajna podoba tega praznika prikazuje Marijo, kako stoji na glavi kače. Ne stoji na repu, ker če kači stopimo na rep, nas bo prav tako usekala. Potrebno je kači stopiti na glavo. Tako je bil problem Eve, da je debatirala s kačo: »Kača me je zapeljala in sem jedla,« namesto, da bi jo nekam sunila in nekam poslala. Marija ne debatira z zlom, Marija v kali uniči zlo. Zato ker je brezmadežna.

Biti brezmadežen pomeni, da si lahko počneš najrazličnejša dejanja, vendar je na tebi nekakšen emajl, ki preprečuje, da bi se morebitne zle posledice prijele tvojega življenja. Marija je brezmadežna zato, ker ljubi. In tako nas je tudi Bog: »V ljubezni vnaprej določil, naj bomo po sklepu njegove volje posinovljeni po Jezusu Kristusu.« Samo tisti, ki sprejme Božjo ljubezen, kakor jo je sprejela Marija, to se pravi, ki sprejema ljubezen Boga Očeta, ki se razodeva preko svetih zakramentov, še posebej svete spovedi, ki nas spravlja nazaj v posvečujočo milost, samo tisti, lahko živi brezmadežno, se pravi ima na svojem življenju emajl, zaradi katerega se ga zlo ne prime.

Sveti Avguštin, ta večni zaljubljenec pravi: 'Ljubi in počni kar hočeš'. To je Marija počela: ljubila je. Iz ljubezni je bila poslušna Božji volji: »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi.« In zato je bila in je sposobna delati čudeže. Ker je Marija ljubila, ker Marija ljubi, lahko počne kar hoče in nobeno zlo se je ne prime. Zato prosimo Marijo, naj nam izprosi krepost ljubezni. Kajti kdor ljubi upa, kdor upa veruje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar