nedelja, 17. december 2017

Iz upanja do veselja

Ljudje se oblačimo različno: drugače za v gozd, kakor na svatbo. Obleka tako varuje, kakor izkazuje: varuje pred nevarnostjo, izkazuje naš namen. Tako nas tretja adventna svečka vabi, da se oblečemo v obleko veselja: »silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu.«

Gospod Bog nas želi »odeti z oblačilom odrešenja, oviti z ogrinjalom pravičnosti.« Toda marsikdo ne čuti veselja, ker ne ve, kaj je to sploh odrešenje in pravičnost. Zato, ker je marsikdo podoben onim ljudem o katerih govori Janez Krstnik: »med vami pa stoji on, ki ga ne poznate.« In če ga ne poznamo, se ne moremo veseliti njegovega prihoda.

Odrešenje in pravičnost je »blagovest ubogim.« Vsem tistim, ki so strti v srcu, vsem, ki so jetniki, zaporniki. In če veš, slutiš, upaš, da se Nekdo zate trudi narediti nekaj dobrega, potem se lahko veseliš. Ne samo veseliš, temveč si lahko hvaležen, kakor pravi apostol Pavel: »V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas.«

Tretja adventna svečka nam torej želi osvetliti, osebe, kraje in dogodke zaradi katerih smo lahko Bogu neizmerno hvaležni. Kajti vse te osebe, kraji in dogodki so lahko blagovest našim ubogim dušam. Ker Boga, Cerkve, moči zakramentov, naših bližnjih oseb, krajev in dogodkov ne poznamo, jih ne moremo biti veseli in prav gotovo ne hvaležni za njihov obstoj, preko katerih nam Gospod prihaja na proti.

Tretja adventna svečka nas želi spomniti, da se moramo vzdržati »zla, pa naj bo kakršno koli,« ter namesto da se srečamo z osebami, kraji in dogodki s slabimi mislimi, srečajmo se z njimi s hvaležnostjo. Bogu se ta teden zahvaljujmo za vse, kar bomo srečali, doživeli. Iz hvaležnosti se rodi veselje, veselje pomeni mir, mir pa gradi upanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar