petek, 29. december 2017

Legalizacija

Jezus je bil rojen v mestu Betlehem, v mestu kralja Davida, ker je bil Jožef neposredni Davidov potomec. Tako je Gospod Bog poskrbel, da Jezus nima samo legitimne Božje oblasti, temveč tudi legitimno svetno oblast, ker je tako potomec kralja Davida.

Tako je tema današnjega evnagelija – legalizacija. Vsak judovski moški sklene zavezo z Bogom tako, da je obrezan. Obreza je zunanje znamenje notranje zaveze Judovskega ljudstva z Bogom. Če pa je ta moški prvorojenec, pa ga je potrebno od Boga odkupiti, drugače pripada templju, tako »so prinesli Jezusa njegovi starši v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je pisano v Gospodovi postavi.« S tem dejanjem sta Jožef in Marija pokazala, da sta pripadnika judovskega naroda in da spoštujeta Gospodove postave in zakone. Tudi Jezus sam je spoštoval judovske postave, saj je obhajal tako veliko noč, kakor je ozdravljene pošiljal k velikim duhovnikom, da so se pokazali in darovali hvalne daritve.

Tudi kralj David je moral spoštovati Gospodovo postavo. Čeprav je bil, kakor vemo od Boga maziljeni kralj je tudi njega doletela kazen, ko je grešil z Betšebo, da je umrl otrok iz te zveze. Šele potem, ko je kralj David, legaliziral svojo zvezo z dotično osebo, se je rodil otrok, ki je lahko preživel in postal kralj Salomon. Tako bi bilo za Jezusa zelo nepravično, če njegova starša ne bi napravila to, kar sta morala kot vernika napraviti.

Ta gesta Jezusovih staršev, nas spodbuja, da spoštujemo postave, zakone in naredbe, tako Boga, Cerkve, kakor tudi države ker kakor pravi apostol Janez: »kdor pa njegovo besedo spolnjuje, v tem je resnično Božja ljubezen dovršena.« Ker ljubezen se izraža tudi, ko spoštujemo pravila ljubezni. Pa naj bo to ljubezen do dotične osebe ali dotične inštitucije – Cerkve ali države.

Legalizirati na nek način pomeni tudi dobiti dovoljenje. Kralj David je ljubil Boga in Bog je ljubil Davida. Toda preden je lahko zveza z Betšebo postala uspešna je moral dobiti od Boga dovoljenje in to je dobil, ko se je z njo poročil. Jezus je ljubil Boga in Bog je ljubil Jezusa, toda preden je lahko sploh začel Odreševati je potreboval dovoljenje v obliki izpolnitve postave. In na isti način lahko mi dobimo dovoljenje, da ljubimo, ko izpolnimo vse, kar nam postava naroča in če ljubimo ali bi radi ljubili, moramo to preprosto storiti. Ker je ljubezen izpolnitev postave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar