četrtek, 28. december 2017

Popolno zaupanje


V Božiču lahko najdemo, kakor v vsakem človeškem življenju: veselo pričakovanje ali žalostno razočaranje. Veselo pričakovanje, ko pričakujemo rojstvo Odrešenika: Njega, ki nas bo povedel v novo življenje, kakor so pričakovali Judje Odrešenika, pa vendarle je lahko na drugi strani grenko razočaranje, ko ta Odrešenik ne pride po naših merilih in standardih.

Tako v Cerkvi danes praznujemo praznik Nedolžnih Betlehemskih otrok, ki so bili pobiti zaradi grenkega razočaranja kralja Heroda. Zanimiva je primerjava s podobnim dogodkom v zgodovini Odrešenja. Namreč preden je prišel voditelj Mojzes, ki je svoje ljudstvo popeljal iz Egipta v obljubljeno deželo se je prav tako dogodil podoben poboj. Prav tako je obstajal kralj-faraon, ki se je bal za svojo svetno oblast. Pa je ta strah popolnoma iracionalen, ker Jezus ne prihaja preganjat svetnih vladarjev, temveč notranje osvobajat. Človek je lahko zvezan z vsemi verigami sveta, pa je vendarle lahko v sebi svoboden in srečen.

Vedno bo obstajal neki Herod, ki »bo namreč dete iskal, da bi ga pogubil.« Vedno bo nekdo, ki nas bo hotel oropati notranje svobode. Otrok je namreč popolnoma svoboden, dokler lahko zaupa svojih staršem. Vernik je popolnoma svoboden dokler lahko zaupa svojemu Odrešeniku. Podoba otroka, h kateri nas Jezus večkrat vabi je podoba popolnega zaupanja.

Dokler se človek zaveda, da ima »zagovornika pri Očetu, Jezusa Kristusa, pravičnega. On je sprava za naše grehe,« ga strah, krivda ne bo popadla. Ne bo prazno upal in ne bo grenko razočaran. In tako se ne bo pojavil greh, vsaj ne v tako veliki meri, kakor pri kralju Herodu, ki je iz paničnega strahu dal pobiti nedolžne Betlehemske otroke. Današnji praznik nas želi opozoriti na to: dokler gojimo vero v Jezusa Kristusa, z neštetimi molitvami in pobožnostmi, smo lahko prepričani in potolaženi, da se nobena juha ne bo pojedla tako vroča, kakor se skuha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar