sobota, 06. januar 2018

Herodovi predsodki


Kdo so bili sveti trije kralji in kaj nam sporočajo? To so v bistvu bili trije poganski modreci, ki so bili kralji v svojih strokah: modroslovja, astronomije, astrologije in podobnega. So predstavniki narodov, o katerih govori prerok Izaija: »Narodi bodo prišli k tvoji luči, kralji k siju tvoje zarje. Zlata in kadila bodo prinesli, Gospodovo hvalo bodo oznanjali.« In to dejstvo, da so pogani prišli k Jezusu, prej kot njegovi rojaki, nam prinaša sporočilo o univerzalnosti evangelija. Da evangelij ni imel nikoli namena postati zaprt elitni klub, temveč mednarodna železniška postaja, kjer nihče ne bi smel biti zavrnjen zaradi etiket, ki jih ljudje tako radi lepimo drug po drugem.

Lepo in prav. Toda ali so kralji prišli k Jezusu zaradi tistega razloga, h kateremu nas vabi Božje razodetje v Cerkvi? Ali so ti kralji ljubili Jezusa ali jih je k jaslicam prignala zgolj radovednost? Ko so odšli na pot najbrž ne, ker sploh niso vedeli, kaj pričakujejo. Iskali so odgovor na svoja vprašanja. Ko pa so prišli so našli »dete z Marijo njegovo materjo,« in to jih je tako ganilo, da so ga v hipu vzljubili ter se mu poklonili in ga obdarovali. In v tem je sporočilo.

Ali lahko ljubimo alkoholika, narkomana, nekoga, ki je tako ali drugače, drugačen od nas, zaznamovan z igro narave? Lahko, če ga vzljubimo iz istega razloga, iz katerega so se kralji poklonili Jezusu ali nekaj stoletij kasneje, ko je sveti Frančišek Asiški poljubil gobavca. Frančišek ni videl gobavca, videl je majhnega, nebogljene Jezuščka. Sveti trije kralji so se poklonili Božjemu sinu, tako da so se poklonili dojenčku.

Sveti trije kralji nam želijo sporočiti: ni vse v zunanjosti ter v človeških gestah in dejanjih. Nikoli ne moremo točno vedeti zakaj nekdo ravna, kakor pač ravna, kajti tu je tudi Herod, ki se je »prestrašil in vse Jeruzalem z njim.« In iz strahu je dal pobiti Betlehemske otroke. Herod ni zmogel vzljubiti Jezusa, zaradi svojih predsodkov in iz teh se je rodil strah, ki je storil toliko gorja. Vse tragedije 20. stoletja so tragedije Herodovih predsodkov in vsa pobijanja in vse nasilje izvira iz strahu. Sveti trije kralji pa nam želijo povedati, da se tem, vzljubimo človeka, vzljubimo Boga. Ko storimo človeku nekaj dobrega, počastimo Boga, kajti kar ste storili kateremu od teh najmanjših ste meni storili (prim. Mt 25,40), pravi Jezus Matejevem evangeliju. Ter naj nas pri tem ne ovirajo naši predsodki, kot so ovirali kralji Heroda.

Ni komentarjev:

Objavite komentar