nedelja, 07. januar 2018

Poslanstvo daje svobodo


Današnji praznik nam razkriva razloga popularnosti in nepopularnosti naše vere. Vera ni popularna zaradi utvar o svobodi, ki nam jih ponuja ta svet. Kajti vera zahteva, kakor pravi apostol Janez »Ljubezen do Boga je v tem, da se držimo njegovih zapovedi.« In utvara sveta je v tem, da svet govori, da je biti svoboden, živeti brez zapovedi. Brez nekoga, ki nam govori, kaj je prav in kaj je narobe. Po drugi strani pa je popularna, zaradi tega, ker »njegove zapovedi niso težke.« In zapovedi so potrebne zato, da lahko živimo svobodno življenje.

Jezusov krst označujemo kot začetek Jezusovega javnega delovanja. Kaj se je z Jezusom dogajalo pred krstom ne vemo praktično nič. Trideset let je živel v osami in intimi nazareške hišice. Po Jezusovem krstu pa je Sveto pismo ena sama erupcija Jezusovega delovanja. Sveto pismo po krstu bruhne kakor Vezuv ali Etna nepregledno množico Jezusovih naukov, čudežev, ozdravljenj in podobnega. Kakor smo slišali v današnjem evangeliju, je pri Jezusovem krstu Jezus in tisti, ki so bili okoli njega, dobil potrditev svojega poslanstva: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«

S krstom Jezus dobi svoje poslanstvo. S krstom Jezus dobi smisel in poanto svojega življenjskega darovanja, ki dobi vrhunec na Kalvariji in v vstajenju. Tudi mi s krstom dobimo svoje poslanstvo: živeti in delati kot se spodobi za Božjega otroka. In v tem je svoboda. Človek, ki ima smisel v življenju je srečen človek, četudi je zvezan z vsemi verigami tega sveta. In smisel življenja nam dajejo ravno zapovedi. S krstom nam Bog vcepi »večno zavezo, Davidove dobrote, ki so zanesljive.« Kajti vsak odnos, vsaka zaveza: bodisi med možem in ženo, med prijatelji, med sodelavci, med župljani, ima in zahteva določena pravila, določene zapovedi.

Svet nam ponuja utvare o svobodi: od čudežne tabletke, ki bodisi poveča bodisi zmanjša človeške pritikline, do visokoletečih besed o enakosti, demokraciji, svobodi. Pa vendarle človek na koncu ugotovi, da je pomembna samo notranja svoboda, ki jo daje vera, kajti »zmaga, ki premaga svet je naša vera.« Človek, ki veruje ima poslanstvo, ima smisel svojega življenja in nobene zunanje okoliščine tega smisle ne morejo ne omajati, ne izničiti. Poslanstvo ima svoje zapovedi in pravila, zato da je uspešno, da nas ohranja v notranji svobodi, zaradi katere smo lahko zvezani z vsemi verigami tega sveta.

In kaj je naše poslanstvo: »Da ljubimo Božje otroke.« Ne glede na to, kakšni so. Toda, da ljubimo, potrebujemo vero, moramo biti notranje osvobojeni vseh predsodkov in vsakega zla. Zato Vas sedaj bratje in sestre vabim, da skupaj obnovimo krstne obljube:

Se odpoveste grehu, da boste živeli v svobodi Božjih otrokse odpovem.

Se odpoveste zapeljivosti zla, da bi vam ne gospodoval grehse odpovem.

Se odpoveste hudemu duhu, ki je začetnik in vzrok grehase odpovem.

Verujete v Boga Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemljeverujem.

Verujete v Jezusa Kristusa, njegovega edinega Sina, našega Gospoda, ki je bil rojen iz Device Marije, umrl in bil v grob položen, vstal od mrtvih in je sedaj v Božji slavi? verujem.

Verujete v Svetega Duha, sveto katoliško Cerkev, občestvo svetnikov, odpuščanje grehov, vstajenje mesa in večno življenje?verujem.

To je naša vera. To je vera Cerkve. To ponosno izpovedujemo v Jezusu Kristusu, našem Gospodu. – Amen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar