nedelja, 21. januar 2018

Sreča je v odločitvi


V Svetem pismu običajno piše, kje in kdaj se ljudje upirajo in kje in kdaj se ne. V današnji Božji besedi pa je podkrepljeno izraženo »Takoj.« Brez godrnjanja in obotavljanja. In to je nekako bistveno. Ker z obotavljanjem in godrnjanjem odločitev že v naprej zastrupimo z zlom in drugega, razen polomije iz odločitve zastrupljene z zlom, ne moremo pričakovati.

Če se takoj odločimo, ravnamo kakor Ninivljani, ki »so verovali Bogu.« Zato so oklicali post in oblekli raševino. To najbrž ni bilo lahko, saj so bili navajeni marsičesa drugega, ker so uživali tudi v zlu, zaradi katerega je prišel Jona oznanjat razdejanje. Toda ker so se odzvali klicu, so bili srečni, ker so ugajali Bogu, še več pripravili so ga do tega, da je »Bogu bilo žal zaradi hudega, o katerem je govoril, da jim ga bo naredil in ga ni storil.« Sreča ni samo v tem, da se ti zgodi kakor ti hočeš, kakor Ninivljani živeti v iluziji zla v preobleki dobrega. Sreča je predvsem v tem, da so posledice zla bodisi omejene, bodisi odpravljene. To pa se zgodi, če takoj ukrepamo.

Današnja Božja beseda, nas torej vabi, da se takoj v doglednem času odzovemo prošnji, vabilu, klicu. Seveda če smo na stranišču, se klicu, vabilu odzovemo malce kasneje. Ker je v odzivu naša sreča, ker »je odmerjeni čas kratek.« Toda kdo mi ima pravico izreči Besedo? Tisti, ki me ljubi. Ljubi pa me tisti, ki se z menoj ukvarja, z menoj ubada. Kakor Gospod Bog. Ljubi me tisti, ki zame porablja svoje talente, sposobnosti, svoje dragoceno življenje. Kakor Kristus na križu. Ljubimi me tisti, ki mi nenehno daje nove in nove priložnosti, da se odzovem. Kakor Sveti Duh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar