sreda, 10. januar 2018

V službi dobrote


Danes smo v evangeliju slišali, kako so Jezusa poklicali k Petrovi tašči, ki je bila bolna, ter kako so »prinašali k njemu vse bolnike in obsedence,« vse, ki so trpeli zaradi različnega zla in Jezus je vse ozdravil. To pa zato, ker je Jezus učlovečena Božja dobrota. In ker potrebujemo dobrote kličemo tako Boga, kakor policijo kadar se nam dogodi kakšno zlo.

Sveti Avguštin je zapisal, da je zlo pomanjkanje dobrega. Dobrota se umakne, ko vinjeni vozimo po cesti. Ter v takem stanju lahko povzročimo zlo, sebi ali bližnjim.. Toda policija zmanjša zlo, ker naredi dobro delo, ko vinjeni osebi onemogoči nadaljevanje poti. Dobrota se umakne in zlo se pojavi ob prometni nesreči, v obliki panike, strahu, tudi bolečine, trpljenja, jeze, žalosti in slabe volje. Toda policija v tistih kaotičnih trenutkih, ko je zlo tako gosto, da bi ga lahko rezal prinaša dobroto v obliki reda in miru. Policisti so tako nevtralne osebe, ki deluje kot strelovod na strehi. Redko pokličemo policijo ob zabavnih trenutkih, večinoma takrat, ko se soočamo z zlom in potrebujemo odmerek dobrote, ki bo stvari uredila.

Toda policist in policistka sta iz mesa in krvi, kot mi vsi. Nihče ni popoln. In tudi njihovo življenje je dragoceno in pomembno, kakor življenje vsakega. In ob vsem tem zlu, s katerim se soočajo in vsak se s takim zlom ne more soočati, ker to je poslanstvo, ne samo služba, so v nevarnosti, da lahko tudi njim zmanjka dobrote in tudi sami postanejo žrtve zla. Tega pa ne smemo dopustiti.

Zato se bo sedaj Jezus daroval v mašni daritvi, ker se »ne zavzema za angele, ampak za Abrahamov zarod,« za nas ljudi, za policiste in policistke, da bodo v svoji službi, svojem poslanstvu dobri, blagoslovljeni, ter predvsem obvarovani vsakršnega zla, ter da bodo v morebitnem pomanjkanju dobrote v Bogu našli moč in tolažbo. Obenem pa se Bogu zahvalimo za njihovo požrtvovalno delo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar