nedelja, 11. februar 2018

Grešniki dobrodošli!


Človek, ki živi v grehu, ali pa ima slabo vest, krivdo, si domišlja, da mora živeti »ločeno zunaj tabora.« Takšno je mišljenje Stare zaveze, ki pa žal še danes preglasi Novo zavezo, evangelij – veselo novico, ki je: grešniki, zavrženi, zatirani, čudaki takšni in drugačni in vsi, ki niso po standardih sveta ter tako ali drugače štrlijo ven: dobrodošli!

Ker Jezus ni zasliševal gobavca, temveč se mu je zasmilil. Jezus ga ni obtoževal, temveč ga je ozdravil. In to je počel v »Božjo slavo.« Zato Jezus pravi gobavcu: »Pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje.« Ker lahko samo Bog ozdravi gobavca. In človek, ki je sposoben kljub svoji nepopolnosti, slabosti, grešnosti in kar je podobnega hoditi v cerkev, oznanja »Božjo slavo.« Ker Bog ni kakor ljudje, ki smo zaradi svojega svetohlinstva, opravljanja, obtoževanja in sojenja, večkrat »v spotiko Judom, Grkom in Božji Cerkvi.« Kajti tisti, ki je brez greha, naj prvi vrže kamen.

Zato, če grešite, če imate slabo vest, krivdo, ne izogibajte se Boga. Bog vas ne obsoja. Morda obsoja dejanje, greh, nikoli pa človeka, grešnika. Ker kako naj obsoja in sovraži nekaj, kar je sam ustvaril. Danes v naši cerkvi, iz nedelje v nedeljo, ni niti enega, ki bi bil brez greha. Ni niti enega popolnega človeka. Vendar smo tukaj v »Božjo slavo«. Ker verujemo, da je Bog vsemogočen in da ga niti naša grešnost ne more ustaviti. Že samo s tem, ko vstopimo v cerkev, ko prosimo za zakramente, ko prosimo samo, da nekdo za nas moli, že samo s tem dejanjem izpovedujemo svojo vero in izražamo svojo prošnjo Jezusu: »Če hočeš me moreš očistiti.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar