sobota, 24. februar 2018

Premagovanje zveri

Kaj pomaga, moji bratje, če kdo pravi, da ima vero, nima pa del? Ti veruješ, da je Bog eden? Prav imaš. Tudi demoni verujejo, a trepetajo.« Hočeš spoznati, prazni človek, da je vera brez del neučinkovita? Ali ni bil naš oče Abraham opravičen iz del, ker je položil svojega sina Izaka na oltar? Vidiš, da je vera sodelovala z njegovimi deli in da je šele zaradi del postala popolna. (Jak 2,14.19-22)


Apostol Jakob izrecno zahteva, da vero potrjujejo dela. Zato se včasih zdi, da je postni čas ena sama akcija dobrodelnosti in učinkovitosti. Toda zelo moramo paziti, da ne postanemo kakor demoni. Da, tudi hudič veruje. Celo bolj veruje kakor človek. Hudič je najpopolnejši vernik, ker nikoli ne dvomi v obstoj Boga. Toda ker hudič sovraži, pred Bogom trepeta. In trepeta tudi človek, če je v grehih. Človek, ki ne dvomu v Božjo ljubezen, usmiljenje in odpuščanje je človek, ki živi v miru in sreči in tak ne trepeta in se ne boji. Tak človek živi v »Božjem strahu«, ki ni strah pred kaznijo, temveč strah, da bi Boga ne žalil.

Kakšna dela naj bi torej v postnem času opravljali? Odgovor na to vprašanje se skriva v osmi vrstici 58. poglavja iz knjige preroka Izaija, ki pravi: »Tedaj napoči kakor zarja tvoja luč in tvoje zdravje se bo hitro razcvetelo.« Človek, ki trepeta pred kaznijo je človek, ki trpi in zato po neumnosti in nepotrebnosti izgublja svoje zdravje. Večina bolezni je danes psiho-somatskih. Zbolevamo, čeprav ni nobenega fizičnega vzroka za to. Ljudje umirajo za rakom, na pljučih, čeprav niso nikoli kadili in na jetrih, čeprav niso nikoli pili ali pa niso bili nikoli izpostavljeni rakotvornim substancam. Pa vendarle zbolevajo in prehitro umirajo zato ker trepetajo, se živcirajo, živijo v nemiru, v nesreči, v sovraštvu, zamerah in maščevanju. To so zveri, ki nas žrejo od znotraj.

Zdravje se bo razcvetelo in luč bo zasijala v tvojem življenju, ko »odpneš krivične spone in razvežeš vezi jarma,« ko se nehaš pravdati in prepirati, ter biti z zlobno pestjo (prim. Iz 58), kakor pravi Bog po preroku Izaiju. S pomočjo fizičnega posta sprostiš zveri, ki so v tebi. Zveri krivičnosti, zveri razvad, zveri sovraštva, zamer, hudobnosti in vsakršnega zla. Z dobrimi deli jih krotiš in z molitvijo jih premagaš. Apostol Jakob se ne moti, ko pravi, da mora biti tvoja vera podkrepljena z deli. Toda, če se boš v postnem času zadrževal pri alkoholu, sladkarijah, mesu, boš ob koncu posta spet začel z vsem tem? Kaj boš pridobil? Nič. Kaj boš izgubil? Vse.

Če pa delaš in se trudiš, da bi v postnem času nastavil levo lice, če te udarijo po desnem. Če se trudiš smehljati, ko ti zarijejo nož v hrbet. Ko trudiš blagoslavljati, ko te zasmehujejo in preganjajo. Ko se trudiš obvladati zver opravljanja in obrekovanja, zver laži in hinavščine, zver nečistosti in jeze. Potem boš s temi deli nadaljeval tudi ob koncu posta. Pa boš s časoma postajal mirnejši, srečnejši. Kajti to so resnična dela vere. Človek je lahko do skrajnosti dobrodelen, skrbi za brezdomce, obiskuje bolne in ostarele, toda če je v njegovem srcu majhna lepljiva kepica napuha, se bo to dobro delo sicer nalepilo na to kepico. Jo bo popolnoma prekrilo, vendar bistvo bo še zmeraj zlobno.

Abraham se ni pretvarjal, ko je svojega sina Izaka položil na oltar, da bi ga zaklal. Jezus se ni pretvarjal, ko je nesel križ na Golgoto in se tam dal križati. Vendar je Abraham s tem premagal neko zver, ki je bila v njem. Jezus je na križevi poti premagoval zver za zverjo, zato, da bi mi živeli osvobojeni vsakega zla. Postite se, delajte dobra dela, molite, vendar če ne boste ob koncu posta doživeli srečo, zadovoljstvo, da ste premagali vsaj eno zver in ste vsaj za en korak boljši človek, potem niste naredili nič. Potem je vaša vera prazna.

Zato izberi najprej zver, ki vas najbolj onesrečuje, zaradi katere največ grešite, tisto zver, na primer: da obirate tisto osebo, ki ni po vaših standardih. To zver s postom zbezajte na svetlo. To pomeni, da se odrečete želji po izogibanju te osebe, kajti ni oseba tista, ki je slaba, temveč zver, ki jo ta oseba napada. Nato to zver okupirajte z dobrimi deli, dobrimi mislimi do te osebe. Razmišljajte o tej osebi kar se da pozitivno in dobro. In na koncu zadenite tej zveri smrtni udarec z molitvijo, blagoslavljanjem in priporočanjem k Devici Mariji, svetnikom, godvnim zavetnikom, angelom varuhom. In zagotovo bo ta zver kapitulirala, se predala in umrla in vi boste boljši človek. To taktiko lahko uporabite tako za osebe, stvari ali dogodke, v službi, doma, kjer koli.

Ni komentarjev:

Objavite komentar