petek, 30. marec 2018

10. Jezusa slečejo

Nato so prišli in tiste ostanke polomljenega obešalnika vzeli s seboj. Ker ni šel v dostavno vozilo, so ga do konca razlomili, razstavili in na silo stlačili v prtljažni prostor. Odpeljali so ga v predelavo. Do konca so ga izmaličili, do konca degradirali v kup neuporabnega železa. Obešalnik, ki je nekoč bil tako eleganten.

Končno si prilezel do vrha Golgote, končno si odložil težki križ. Samo še preobleči si se moral, za končni finale. Ubogi, ubogi Jezus. Ti ki si obvaroval telo grešnice pred kamenjanjem, ti ki si ozdravljal gobave in mrtvoudne, ti ki si obvaroval Lazarja trohnenja. Ti si sedaj razgaljen, pred očmi svojih tožiteljev. Tvoje sveto, nedotakljivo telo, so razgalili očem pohotne množice.

Ni dovolj da sam veš, da si star, bolan, nekoristen in neuporabne za družbo. Družba hoče to razglasiti celemu svetu, da bi se ti nihče več ne približal in te slučajno ne napravil za koristnega. To je usoda Božjih ubožcev, radi bi se te čim prej znebili in tvoje človeško dostojanstvo jim je pri tem ovira.

Gospod, varuj naše oči, da na bližnjega ne bi gledali poželjivo ali nespoštljivo. Gospod, varuj naše ustnice, da ne bi nič izrekle, kar bi škodovalo osnovnemu dostojanstvu vsakega človeka. Gospod, varuj naše srce, da rokam ne bi ukazalo napraviti kaj nespodobnega, zlega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar