nedelja, 04. marec 2018

Notranji grad


Nekajkrat na leto se zgrozim sam nad seboj: koliko odvečne krame imam. Res je, da čez sedem let vse prav pride, toda stvari je absolutno preveč. Da ne omenjam notranjega življenja, koliko nekih razvad, grehov se nabere preko celotnega leta in če je prevozno sredstvo preobloženo se ne bo nikamor premaknilo.

Tako imamo postni čas, ki ga ponazarja dogodek iz današnjega evangelija: ko je Jezus »vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred,« ter rekel: »Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice.« Sedaj pa se vprašajmo, kaj je tempelj, kaj hiša Jezusovega Očeta? Odgovor je preprost: to je naše telo in naše življenje. S krstom so bili položeni temelji, z birmo smo bili posvečeni, z sveto evharistijo gradimo in s spovedjo obnavljamo. Pa vendarle se zlahka zgodi, da naše življenje postane tržnica: zaradi tega pa smo lahko nesrečni, nezadovoljni, razočarani bedni.

Svoje življenje moramo obraniti, to pa storimo ko postavimo deset obrambnih stolpov, ki so deset Božjih zapovedi. Kdor upošteva deset Božjih zapovedi, ohranja v našem življenju »Kristusa, Božjo moč in Božjo modrost,« in to je vse, kar potrebujemo za resnično srečno življenje. Kdor upošteva deset Božjih zapovedi, bo lahko živel zakramentalno življenje in bo zato srečen in zadovoljen. Kaj pa pomeni deset Božjih zapovedi, pa si preberite v marčevski številki Lončarskega zvona.

Ni komentarjev:

Objavite komentar