nedelja, 22. april 2018

Pastirska palica

Zakaj se mora Peter zagovarjati: »Danes naju zaslišujete zaradi dobrote, ki sva jo storila bolnemu človeku.« Peter je storil, kar stori vsak pastir, ko vidi, da se je ovca bodisi zapletla v grmičevje, bodisi padla v blato in brezno, kjer je obsojena na smrt. Kajti kako reši pastir ovco.Tako, da uporabi palico, ki je na enem koncu zavita. Z zavitim delom zgrabi ovco za vrat, za noge in jo preprosto izvleče. To reševanje na videz sicer ni najbolj humano, je pa Odrešilno. Zato ovca, prestrašena, šokirana, zaradi nesreče, ki se ji je zgodila, se upira, brca, grize, pljuva in se dere, kakor bi jo živo drli. In ko je rešena, se malce otrese, ter zbeži nazaj v čredo, ter se obnaša, kot da se ni nič zgodilo. Še več, pastirja se celo izogiba, ga grdo gleda in hitro pozabi na dejstvo, da bi bila, če bi ostala v breznu, blatu, grmovju obsojena na smrt.

Pastirska palica je Cerkev, župnija, je Sveto pismo, katekizem in Zakonik cerkvenega prava. Pastir pa je vsak škof in vsak duhovnik, ki po zgledu Jezusa Kristusa »da svoje življenje za ovce.« Prostovoljno in svobodno se podredi sveti pokorščini in pride tja, kjer živi in deluje, porablja svoj čas, talente, svoja življenjska leta, za srečo in blagor zaupanih mu ovc.

Ampak ne glejmo samo na pastirja ali pa na njegovo palico. Glejmo na tistega, ki pastirja pošlje, kamor ga pošlje. Ker pastir pride in pastir gre in pastir z ukrivljeno palico izvleče ovco iz grmovja, brezna in blata »v imenu Jezusa Nazarečana.« On je pravi in resnični gospodar tako črede, kakor pastirja. Ko je ovca poslušna pastirju je poslušna Jezusu. Ko pastir pase in pazi na ovce je poslušen Jezusu. Ker najemnik to počne zaradi denarja, zaradi plačila in »mu ni mar za ovce.« Pastir pa to počne zaradi poslanstva, ki mu ga daje Jezus Kristus, zato pastir ne more biti vsak.

Danes na nedeljo Jezusa Dobrega pastirja, ob svetovnem dnevu za duhovne poklice, prosimo Boga naj nam pošilja dobre pastirje, ki nas ne bodo samo pasli, temveč tudi branili in reševali. Nam pa naj Gospod Bog da milost, da se pastirski palici ne bomo upirali, temveč v njej videli orodje Odrešenja, sreče in vsakršnega blagoslova.

Ni komentarjev:

Objavite komentar