petek, 20. april 2018

Podobe o Bogu


Birmanska devetdnevnica, 1. dan – 20.4.2018

Ljudje, imamo o Bogu različne podobe. Te podobe se nam v spomin vtisnejo pod vplivom različnih dogodkov. Na žalost negativni dogodki prevladujejo. Tako negativno podobo o prvih kristjanih je imel tudi Savel, ki se je kasneje spreobrnil v Pavla, slavnega pisca raznih pisem, ki je prve kristjane preganjal, ter se zato odpravil v Damask, da bi »može in žene tega nauka, zvezane pripeljal v Jeruzalem.« Naučili so ga, da so kristjani nekaj slabega. Najbrž mu niso razložili zakaj, saj večina ljudi sploh ne ve zakaj se koga preganja. Podležemo črednemu nagonu, ter se jezimo, preganjamo, čeprav večkrat sploh ne vemo zakaj? Ali pa vse obsojamo na podlagi prvih in enkratnih vtisov.

Tudi Ananija ni imel o Savlu najboljšega vtisa: »slišal sem o tem možu od mnogih, koliko hudega je storil tvojim svetim v Jeruzalemu.« Tako Savel in Ananija sta ravnala zgolj po pripovedovanju drugih. Ne po dolgotrajni, osebni izkušnji. In prevečkrat se dogaja, da človeka, Boga, Cerkev obsodimo tako na hitro, po pripovedovanju drugih.

Zato nam želi Jezus dati Svetega Duha, »da spregledaš in boš napolnjen s Svetim Duhom.« Da boš videl, kako dober je v resnici Bog in da je Cerkev zgolj orodje, da ponese Jezusovo ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove. Svetega Duha pa potrebujemo, da spregledamo in vidimo, da je Jezus »resnično življenje.« Devet dni se bomo zbirali in pripravljali na ta dogodek, da bo bomo v očeh Boga postali vredni prejeti dar Svetega Duha, kajti prejme ga tisti, ki ga potrebuje in potrebuje ga tisti, za katerega lahko rečemo: »Kajti glej on moli.«

Ni komentarjev:

Objavite komentar