nedelja, 06. maj 2018

Prijateljstvo

Antični Grki so razločevali tri oblike naklonjenosti. Eros – telesno-erotična, agape – duhovna, ter filio prijateljska. Krščanska teologija tem trem oblikam ne nasprotuje, saj Jezus sam pravi: »vas sem imenoval prijatelje.« Zato je tretja oblika - prijateljstvo najidealnejša. Ker pri erosu lahko bodisi hitro mine, ko odcveti telesna lepota, ali pa postanemo sužnji, pri agape, pa je nevarnost v tem, da postanemo kakor rastlinica, z nekakšno pogansko stoično držo: nič me ne gane, nič me ne briga, sem nekje med oblaki.

Prijateljstvo pa je možno tudi, ko je ali pa ni telesne privlačnosti ali ko prijatelj lebdi ali pa ne lebdi nekje nad oblaki. Bog nam daje zgled prijateljstva, saj »ne gleda na osebo,« temveč na naše ravnanje. Prijatelj prijatelju ne bo storil hudega, ga ne bo prizadel, ga ne bo žalil, nekaj drugega je zafrkavanje ob pivu. Še več »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da da življenje za svoje prijatelje.« Erotičnost se bo končala, ko se bo končal erotični film tam nekje sredi noči. Duhovnost lahko odlebdi nekam nad oblake in je ne ni več nazaj. Prijateljstvo pa je tukaj, na zemlji, kakor Jezus v svetih zakramentih.

Arhitekt Plečnik je v nekem svojem pismu zapisal: 'Da je prijateljstvo najvišja oblika ljubezni'. Človek lahko živi preprosto življenje, brez velikih citatov, življenje brez spolnosti, življenje, ki je ubogo v duhu in v telesu. Ne more pa živeti brez prijatelja, ker »kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen.« Bog se na najodličnejši način razodeva v prijateljstvu, zato sprejmite prijateljstvo, kakršno koli že je. In Bog bo poskrbel, da boste imeli vse kar potrebujete in je za vas dobro. To sicer ni vedno tisto, kar si želite, ker tisto, kar si želite ni vedno dobro.

Ni komentarjev:

Objavite komentar